Greva minerilor din CEO, ziua 5, între vrăjeli, intoxicări și amenințări! În final, compania anunță pierderi drept consecință a protestului prelungit

777

Protestul minerilor din CE Oltenia atinge, astăzi, un record, activitatea de producție din minerit fiind oprită deja pentru a șasea zi, cel puțin la Cariera Jilț Nord, și de cinci, respectiv patru în restul unităților aparținând companiei. Minerii nu cedează, deși în rândul acestora au fost unii care au împărțit informații eronate, vorbind de sute de spărgători de grevă. Jilț Nord, care a început parțial lucru, ieri, la primul schimb, a reluat protestul la schimbul al doilea, în timp ce la restul unităților miniere stindardul protestului a rămas ridicat. Asta, la Jilț Sud, cât și la Roșia, Roșiuța, Lupoaia, Tismana 1, Tismana 2, Poiana și Pinoasa. Nici măcar hotărârea instanței Tribunalului Gorj, privind declararea grevei drept nelegală, sentință ce poate fi atacată cu apel, nu a schimbat soarta protestului.

Greva foamei, declanșată de Manu Tomescu și de alți 19 sindicaliști din CEO, s-a finalizat, miercuri dimineață, dar greva mare din carierele companiei, nu prea. Adrian Marciuc, liderul Federației Univers, a anunțat apoi că Jilț Nord, schimbul unu, a reluat lucrul, informație care nu a fost recunoscută de salariații care au anunțat că greva continuă la schimbul al doilea, în timp ce Jilț Sud este în continuare în grevă. CEO a avut grijă să anunțe însă oficial că cele două unități au spart greva, dar și să avertizeze cu măsurile ce vor fi luate cu protestatarii, începând de la concediere. Administrația a fluturat apoi sentința Tribunalului Gorj, care nu era definitivă și nici executorie și au încercat să amenințe minerii că vor fi trecuți pe tabele, dacă nu încep cât mai degrabă lucrul. Liderul Gabriel Căldărușe a fost huiduit, în timp ce Daniel Burlan, membru în Directorat, nu a putut convinge minerii de la Pinoasa să accepte măririle salariale oferite de companie.

O mie de lei la tarifar
Minerii cer 1000 de lei adăugați la salariul tarifar, după ce administrația le oferise 700 de lei brut, altfel continuă greva în același mod, oprind producția și transportul cărbunelui din stocuri către termocentrale. În rest, protestatarii au considerat promisiunile administrației doar “vrăjeli”, în timp ce spargerea grevei au considerat-o drept intoxicare. Într-un final, CEO a schimbat tonul vorbind de pierderi de 15 milioane de lei zilnic pentru companie.
“Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sancțiune disciplinară, inclusiv prin concediere, răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta, sancţiuni contravenţionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor. Precizăm că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărârii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane de lei”, au arătat, ieri, reprezentanţii CEO, într-un comunicat de presă.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here