Grevă, în Penitenciarul Târgu-Jiu

358

penitenciar tg jiu 2Angajaţii Penitenciarului Târgu-Jiu s-au alăturat protestelor din întreaga ţară, din sistemul penitenciarelor. Începând de ieri aceştia merg la serviciu purtând o banderolă neagră pe mână în semn de doliu şi de protest faţă de condiţiile de muncă.

Potrivit liderului de sindicat din Penitenciarul Târgu-Jiu, Florin Şchiopu, iniţial târgujienii hotărâseră să nu participe la acest protest. “Toul a început de la colegii noştri de la altă federaţie sindicală şi noi vorbisem, iniţial, să nu participăm. Dar ne-am gândit mai bine şi ne implicăm şi noi pentru că nu este posibil să lucrăm pentru bani atât de puţini”, a declarat Şchiopu. Aşa se face că de ieri, angajaţii penitenciarului şi-au prins pe mână câte o banderolă neagră. Aceasta nu este, însă, singura formă de protest. “Mâine (n.r. – astăzi) mergem şi noi la Bucureşti, la protest. Mergem circa 30-35 de oameni şi vom protesta ori de câte ori va fi nevoie. Protestul pe care l-am demarat acum va fi pe termen nelimitat”, a mai spus liderul de sindicat.

“Nu mai putem plăti ratele”

Şchiopu spune că angajaţii din sistemul penitenciarelor nu se pot descurca de când au salariile micşorate. Potrivit acestuia, mai mult de jumătate din persoanele care lucrează la Penitenciarul Târgu-Jiu au credite bancare, de cele mai multe ori pentru casă. “Nu ne descurcăm. Peste 50% au credite pentru locuinţe şi s-au trezit în imposibilitatea de a mai plăti ratele. Intrăm în iarnă cât de curând. Cu ce plătim facturile?”, mai spune Şchiopu. Angajaţii din penitenciar au pierdut, ca toţi bugetarii, 25% din salariu şi o bună parte din sporuri, veniturile fiindu-le, astfel, simţitor diminuate.

„Nu mai vrem Guvernul de acum”

Despre cât de bine vor fi „auziţi”, liderul sindical nu ştie ce să spună. Are experienţa protestelor trecute care nu au atras nicio schimbare. Totuşi, la fel ca toţi colegii săi, speră. “Nu ştiu ce efect va avea protestul. Sper să aibă. Nu mai avem încredere în ce se întâmplă acum. Nu este vorba că vrem să schimbăm pe cineva sau că vrem pe cineva anume. Doar că nu mai vrem Guvernul de acum”, a mai declarat Şchiopu. Sindicaliştii sunt hotărâţi să continue cu protestele în orice formă până când vor fi ascultaţi. Aceştia se vor alătura mitingului de astăzi, din Bucureşti, unde sunt aşteptaţi să participe aproximativ 80 de mii de persoane din toată ţara.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here