Aproximativ 40 de grefieri au continuat ieri, protestul, pe scările Palatului Justiției, în Târgu-Jiu. Aceștia își desfășoară activitatea la Tribunalul Gorj, DIICOT și la parchetele din Târgu-Jiu și sunt nemulţumiţi de intenţia Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu. ,,Protestăm împotriva deciziei luate de către Comisia de muncă și protecție socială prin care s-a aprobat abrogarea așa zisei <pensii speciale> care de fapt este o pensie de serviciu/ocupațională și care urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților – for decizional”, a declarat Petre Bivolariu, grefier în cadrul Tribunalului Gorj. Miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au anunțat că susțin formele de protest inițiate de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea.
,,Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în asentimentul pozițiilor exprimate public de colegii judecători și procurori de la alte instanțe și parchete, iau act cu îngrijorare de intenția Guvernului și a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor și, totodată, condamnă confuzia indusă opiniei publice în sensul că acestea ar fi <<privilegii>> necuvenite acestor categorii profesionale. Reamintim opiniei publice că în repetate rânduri Curtea Constituțională a statuat că <pensia de serviciu pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații.
Astfel, acest statut special stabilit de Parlament prin lege este mult mai sever, mai restrictiv, impunând magistraților obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au. Într-adevăr, acestora le sunt interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității>.Demersul puterilor executivă și legislativă este în vădită contradicție cu jurisprudența Curții Constituționale care a arătat că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalului Gorj.
L.F.
DE CE PENSII SPECIALE!PENSII IN FUNCTIE DE CONTRIBUTIE, SI ASA AU SALARII MARI, AVAND DE UNDE CONTRIBUI.
Ce poola mea fac ăștia, magistrarii, grefierii, etc, de urla, impreuna cu CC, ca ei sunt cei mai expuși riscurilor de îmbolnăvire și accidente la serviciu, incat merită sa fie scosi la pensie dupa un nr mic de ani si mai ales cu o pensie in medie de vreo sapte ori mai mare fata de pensia unui profesor, de exemplu. Niște porci, lichele periculoase , asta sunt! Cu voia celor in slujba cărora sunt și care conduc efectiv țara!
Rușine!
Nu fac nimic nimic util, dacat sa fie niste rasfatati dactilografi, care participa impreuna cu seniorii din prezidiu la tot felil de ticalosii.
Impart dreptatea dupa cum platesti si au interese si mai plang ca nu au drrpturi!
La muncă pe santiere.