Greenpeace vrea anchetă în cazul restructurării CEO. „Asistăm la un paradox”

1110

O analiză făcută de Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Organizația de mediu susține că va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România.

Potrivit Greenpeace, CEO își propune să folosească cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie. O parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaze, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive, și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu, susține Greenpeace.
„Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. An de an, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește – fără să fie întrebat – pentru a continua să fie poluat de către această industrie, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș. Problemele de sănătate și mediu generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile”, a precizat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România. Planul de restructurare și decarbonare creionat de Complexul Energetic Oltenia este urmarea nereturnării previzibile a ajutorului de salvare în valoare de 252 milioane de euro, primit de companie de la guvernul român la începutul anului trecut, prin OUG 12/2020. Scopul planului de restructurare al CEO este de a demonstra restabilirea viabilității companiei pe termen lung. Implementarea lui, fiind vorba de un ajutor de stat, trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană. Guvernul a adoptat în noiembrie 2020 un memorandum, prin care se angajează să susțină, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1,326 miliarde de euro. CEO așteaptă validarea planului de către Comisia Europeană.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here