Greenpeace semnalează: Gorjul, în topul cazurilor de tăiere ilegală de arbori

509

Potrivit celui mai recent raport emis de organizația nonguvernamentală Greenpeace România, autorităţile române au identificat, anul trecut, 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel naţional, ceea ce înseamnă 34 de cazuri în medie pe zi.

Numărul de cazuri de anul trecut este cu 32% mai mare decât în anul anterior. Cele mai multe au fost identificate, ca şi în 2016, în judeţele Mureş – 1.511 cazuri (12%), Braşov – 762 de cazuri (6%) şi Olt – 730 de cazuri (6%). Valoarea prejudiciului înregistrat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41,5 milioane de lei la nivel naţional, în creştere cu 5,25% faţă de anul anterior. Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, înregistrându-se 8.461 de infracţiuni, cu 62,02% mai multe faţă de anul anterior. ”Este important să menţionăm diferenţele dintre cazuri, în unele situaţii fiind vorba despre 1-2 metri cubi tăiaţi ilegal/caz, iar în alte cazuri fiind sute sau chiar mii de metri cubi. De exemplu, în judeţele Argeş şi Olt, deşi s-a înregistrat un număr mare de cazuri, volumul mediu de lemn tăiat ilegal/caz este de 3-4 metri cubi. La polul opus se situează judeţele Cluj, Maramureş şi Sibiu, care totalizează 53,97% din volumul de lemn tăiat ilegal în 2017, la nivel naţional”, a declarat unul dintre coordonatorii ONG-ului.

Prejudiciu de aproape un milion de lei, la Gorj
Un rol important în identificarea şi semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuţie înregistrându-se în judeţul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorităţi au fost semnalate de către cetăţeni, acesta fiind urmat de judeţele Gorj, cu 49,40%, şi Vâlcea, cu 47,15%. Potrivit raportului Greenpeace România, la Gorj, anul trecut au fost identificate un număr total de 419 cazuri de tăieri ilegale de arbori, județul nostru situându-se astfel pe locul 10 în topul județelor din țară unde în 2017 s-au înregistrat cele mai multe tăieri ilegale de copaci. De asemenea, Gorjul ocupă cea de-a 6-a poziție în topul județelor unde s-au aplicat cele mai multe contravenții în acest sens, în cursul anului anterior, cu un număr total de 718 contravenții aplicate, valoarea totală a prejudiciului fiind estimată la peste 922.000 de lei. Referitor la activitatea de investigare a infracțiunilor silvice derulată de procurori, la nivelul anului 2017 au fost investigate 20.835 cazuri, cu 15,07% mai multe față de anul anterior. Dintre acestea, au fost soluționate 5.467 de cazuri, respectiv 26,24%. Din totalul cauzelor soluționate în cursul anului trecut la nivel național, 605 au fost soluționate prin trimitere în judecată, reprezentând 11,07%, în ușoară creștere față de anul anterior. În acest sens, Gorjul figurează pe locul trei în ceea ce privește numărul cazurilor de soluționat, evidențiindu-se astfel 1.100 de cazuri ce își așteaptă finalizarea, în timp ce tot județul nostru ocupă locul patru în seria cazurilor deja soluționate în 2017, în această categorie intrând un număr de 277 de cazuri. La segmentul Radarul Pădurilor, raportul emis de Greenpeace România arată faptul că Gorjul ocupă prima poziție în ceea ce privește numărul apelurilor făcute către 112 pentru verificarea legalității transporturilor de material lemnos, mai precis 2.845 de apeluri. Tot Gorjul se află pe locul trei între județele din România în ceea ce privește numărul de cazuri de tăieri ilegale identificate ca urmare a sesizărilor primite, în 2017 înregistrându-se în acest sens nu mai puțin de 207 cazuri.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here