Greenpeace: CE Oltenia riscă insolvenţa. Comisia Europeană nu îi va aproba planul de restructurare

1601

Investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, propus de Guvernul României, a ajuns în faza de consultare publică. Șansele ca acesta să fie aprobat în actuala formă sunt nule, consideră Greenpeace România. Dacă nu găsește până la 30 aprilie soluții pentru plata certificatelor de emisii, compania riscă penalități care vor duce nota finală de plată la aproape 1 miliard de euro.
Guvernul pregăteşte însă o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia, astfel încât compania să poată achiziţiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Planul CEO are deficiențe majore”
Potrivit organizației de mediu, Comisia Europeană nu poate fi dusă cu vorba, iar semnalul venit din partea vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, a fost clar: cărbunele nu are viitor! „Autoritățile trebuie să își concentreze eforturile pe dezvoltarea regiunilor miniere afectate, pe locuri de muncă sigure, pe energie curată. Semnalăm de câteva luni de zile că planul CEO are deficiențe majore. Nu e un plan real de decarbonare, nu ajută compania pe termen lung și nici oamenii din Gorj. Ministerul Energiei trebuie să facă publică cât mai repede o strategie pentru a elimina cărbunele din mixul energetic”, declară Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.
Până la sfârșitul lunii aprilie, compania trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obține acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor. „Orice nou împrumut acordat Complexului Energetic Oltenia de statul român pentru plata certificatelor de CO2 trebuie să țină cont de condițiile de piață și să reflecte situația companiei. CEO este în prezent în risc de insolvență, iar planul de restructurare al companiei este examinat de Comisia Europeană. Aceeași regulă se aplică oricăror garanții pe care statul le-ar oferi companiei pentru a obține un credit de la bănci private. Dacă nu respectă condițiile de piață, acest împrumut sau garanția acordată de stat trebuie să fie considerate drept ajutor de stat suplimentar și, prin urmare, să fie notificate și aprobate de Comisia Europeană înainte de a fi acordate. CEO și Guvernul României trebuie să acționeze transparent și să informeze publicul și Comisia în legătură cu orice procedură abordată pentru a plăti certificatele de emisii de CO2, în special dacă sunt folosiți bani publici”, spune Andrea Carta, Senior Legal Strategist, Greenpeace European Unit.
În ultima săptămână, în urma unei inițiative Greenpeace România, peste 2.000 de cetățeni au transmis mesaje către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO să fie în acord cu prevederile Pactului Verde European, să ajute județele Gorj și Hunedoara să acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de muncă, să comunice o dată clară și un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național și să îl înlocuiască pe acesta cu noi capacități pe energie regenerabilă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here