Grecia cere ajutorul Franţei şi Italiei pentru stingerea incendiului

281
incendii-australiaGrecia a solicitat ajutorul Franţei şi al Italiei pentru a controla un incendiu de pădure de proporţii izbucnit la est de Atena, au anunţat, serviciile de pompieri locale. „Două avioane italiene şi unul francez urmează să ajungă în cursul zilei de astăzi” (duminică – n.red.), a declarat un purtător de cuvânt al forţelor de intervenţie.

Peste 400 de pompieri erau mobilizaţi, ieri, pentru operaţiunile de controlare a incendiului, care devastează o zonă de vegetaţie situată în apropierea Atenei.

„Ne confruntăm cu o provocare teribilă”, a declarat premierul elen, Costas Karamanlis, care a vizitat centrul de operaţiuni al forţelor de intervenţie.
Autorităţile au decretat situaţie de urgenţă şi au cerut evacuarea locuitorilor din zona afectată de incendiu.
Intensificate de vântul violent, flăcările s-au deplasat cu circa 30 de kilometri, în direcţia locuinţelor din apropierea muntelui Penteli, dincolo de care se află cartierele periferice ale capitalei.
Incendiul declanşat a distrus deja mai multe case de vacanţă, însă nu a provocat victime.
Cu temperaturi care depăşesc deseori 40 de grade Celsius şi perioade în care se înregistrează vânt puternic, Grecia este vulnerabilă în faţa incendiilor în perioada de vară, iar în acest an flăcările au distrus deja mii de hectare de păduri şi terenuri agricole. În 2007, incendiile au provocat moartea a 77 de persoane şi distrugerea a peste 250.000 de hectare de teren, în principal în Peloponez şi în insula Eubeea.
Selecţie de Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here