Greblă, prezent la conferinţa de la Nicosia

430

Parlamentarul Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat a participat, la Nicosia în Cipru, la conferinţa preşedinţilor Comisiilor pentru justiţie şi afaceri interne, în perioada 23-24 septembrie.

La acea întâlnire s-au discutat aspectele particulare ale sistemului european comun de azil, care includ recunoaşterea beneficiarilor de protecţie internaţională şi drepturile lor, procedurile de acordare sau de retragere a statutului, precum şi introducerea amprentei digitale în baza de date a “Eurodac”, care vor fi accesibile prin intermediul instituţiilor abilitate de lege. Printre dificultăţile cu care se confruntă statele membre ca urmare a crizei mondiale este găsirea unui echilibru între viteza de acţiune şi calitatea acesteia, pentru ca statele membre să nu fie, în mod nejustificat, împovărate, dar, în acelaşi timp, procedurile să fie puse în aplicare corect şi eficient.

Aspecte puse în discuţie
S-a vorbit despre nevoia de solidaritate. Statele membre care, din punct de vedere geografic, sunt plasate în centrul Europei, trebuie să recunoască faptul că statele de la frontierele UE apără atât graniţele proprii cât şi frontierele UE. Zece dintre statele membre UE primesc 90% sau, uneori, chiar mai mult de 90% din solicitanţii de azil care vin în Europa, ceea ce înseamnă că 17 ţări europene nu fac nimic sau foarte puţin. Au fost înregistrate progrese mari, în special, la două din proiectele pachetului privind azilul. S-a ajuns la un acord politic cu privire la conţinutul directivei privind condiţiile de primire şi a regulamentului de la Dublin. O atenţie deosebită ar trebui acordată protecţiei minorilor care utilizează internetul, datorie care revine autorităţilor competente, pentru a crea un mediu digital sigur.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here