Greblă, Iriza şi Caralicea, verificaţi la patalamalele de revoluţionari

441

deschidere●“Nu îmi fac probleme de această verificare, meritele mele la Revoluţia din 1989 din Gorj sunt recunoscute. Şi cu certificat şi fără, aportul meu la evenimentele de acum peste 21 de ani este de notorietatea publică.

Eu nu am beneficiat niciodată de bani, teren sau scutire de impozite ca urmare a certificatului de revoluţionar. În ce priveşte scandalul apărut la nivel naţional trebuie spus că sunt foarte mulţi care au beneficiat de titlul de revoluţionar şi nu aveau dreptul la asta, fiind lăsaţi fără nişte oameni care aveau chiar nevoie de aşa ceva”, Toni Mihail Greblă, senator de Gorj, revoluţionar cu merite deosebite

Revoluţionarii cu merite deosebite din judeţul Gorj vor fi verificaţi, în perioada următoare, de reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor(SSPR), organism aflat în subordinea Guvernului României, pentru a se evita orice suspiciuni legate de dobândirea calităţii de participanţi la Revoluţia din 1989, asta pe fondul scandalului apărut la nivel naţional. Printre cei ale căror dosare vor fi analizate la SSPR sunt şi cele ale politicienilor Toni Mihail Greblă, în prezent senator, Scarlat Iriza, fost deputat, şi Gheorghe Carlicea Mărculescu, fost prefect de Gorj, revoluţionari cu merite deosebite, care nu beneficiază însă de indemnizaţia de 2020 de lei, deoarece fie au renunţat de bunăvoie, fie au venituri prea mari. Pe lista revoluţionarilor de categoria grea din Gorj se află, de altfel, doar 11 persoane.

Scandalul izbucnit la nivel naţional ca urmare a dobândirii sau pierderii de către unele persoane, cu uşurinţă, a certificatului de revoluţionar a cuprins toate asociaţiile de această categorie din ţară. La unele chiar s-au înregistrat probleme şi ilegalităţi, în timp ce la altele scandalul a lipsit cu desăvârşire, cum s-a întâmplat de altfel şi în judeţul Gorj. Aici, la Asociaţia pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din Decembrie 1989, înfiinţată în 1990 printre primele din ţară, sunt înregistrate în jur de 50 de persoane. 11 sunt revoluţionari cu merite deosebite, în timp ce restul sunt urmaşi ai martirilor revoluţiei ori răniţi în evenimentele din decembrie 1989. Toţi au certificate noi, preschimbate ca urmare a Legii 341/2004, iar preşedintele asociaţiei, Alexandru Tănescu, susţine că nu are niciun fel de dubii legate de dobândirea calităţii acestora. Cu toate acestea, în urma unei şedinţe care a avut loc luni la Bucureşti participanţii au fost anunţaţi de realizarea acestor controale şi întrebaţi preşedinţii de asociaţii dacă au semne de întrebare în legătură cu membri lor. În urma acestei şedinţe, preşedintele Tănescu a declarat: “există posibilitatea ca revoluţionarii din Gorj, cei cu merite deosebite, să fie reverificaţi, chiar dacă nu există suspiciuni la adresa lor. Reverificările se vor face de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, aflat în subordinea Guvernului României. Măsura este luată pentru a se elimina suspiciunile că cei în cauză au primit pe nedrept certificatele de revoluţionari”.

Senatorul Greblă nu îşi face probleme

Vestea că dosarul său va fi reverificat de către cei de la SSPR, dosarul aflându-se în arhiva acestei instituţii, nu l-a îngrijorat ieri pe senatorul PSD, Toni Mihail Greblă. Acesta a menţionat că meritele sale la Revoluţia din 1989 din judeţul Gorj sunt recunoscute, chiar dacă are sau nu un certificat de revoluţionar. “Nu am avut morţi şi răniţi la Revoluţia din Gorj. Dacă eram un exaltat şi nu ştiam să temperez lucrurile atunci poate că avem şi noi aici morţi şi răniţi”, a declarat Greblă care nu vede cu ochi critici această verificare. Senatorul a menţionat că nu a beneficiat deloc de drepturile care i-au fost conferite de calitatea de revoluţionar cu merite deosebite chiar dacă avea dreptul la tratament gratuit, scutire de impozit, 12 călătorii cu trenul gratuite, acces în creşe şi grădiniţe, o bucată de teren gratuită de până la un hectar, în limita posibilităţilor, scutire de la plata taxei radio-tv, un loc de veci şi chiar de o locuinţă socială. Greblă ar fi putut obţine lunar şi o sumă de peste 20 de milioane de lei vechi dar senatorul a renunţat de mult la aceşti bani, de bunăvoie, lucru confirmat de preşedintele Tănescu. De altfel, Greblă a primit certificatul de luptător la Revoluţie în 1996, fără să se fi aşteptat la asta.

Fostul prefect Caralicea nu primeşte indemnizaţie

Gheorghe Caralicea Mărculescu, fost prefect de Gorj, candidat în 2008 la alegerile parlamentare din partea PRM, pentru Colegiul 1 este şi el revoluţionar cu merite deosebite. Caralicea, care a primit 730 de voturi la alegerile de acum trei ani pierzând în faţa lui Dan Ilie Morega, nu a obţinut calitatea de deputat dar a rămas revoluţionar fără să beneficieze însă de indemnizaţie. Caralicea, în prezent salariat al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu nu poate primi banii, adică cei 20 de milioane de lei vechi lunar, deoarece veniturile sale sunt “mai mari decât salariul mediu brut pe economie”. În concluzie, verificat sau nu la certificat, Caralicea nu are prea multe de pierdut. Nu se cunoaşte însă că fostul prefect de Gorj să fi beneficiat de restul facilităţilor impuse de statutul de revoluţionar.

Iriza nu ia banii

Şi dosarul fostului deputat PSD, în legislatura trecută, Scarlat Iriza va fi luat la purecat de cei de la SSPR. Iriza nu primeşte nici el indemnizaţia lunară de revoluţionar ca urmare a veniturilor sale prea mari. Acesta, potrivit celor declarate de către Tănescu, a luat câteva luni. Iriza a beneficiat însă de o parte a drepturilor conferite de certificatul care i-a atestat prezenţa la evenimentele din decembrie 1989, lucru pentru care a fost criticat de rivalii politici. Reverificarea dosarului său nu constituie însă o problemă pentru politicianul gorjean cum nu este nici pentru directorul Casei de Cultură din Cărbuneşti, Vasile Dobrotă ori pentru Ion Şiţu, pictor decorator la Administraţia Pieţelor, toţi revoluţionari cu merite deosebite. Pe lista celor 11 se mai află şi un asistent medical şi mai mulţi pensionari. Revoluţionari cu merite deosebite sunt, conform legii, persoanele care au organizat grupuri de rezistenţă, care au condus o parte a revoluţionarilor pentru izbândirea revoluţiei, care şi-au pus viaţa în pericol alături de cei răniţi şi împuşcaţi.

Revoluţionarii gorjeni nu merg la miting

Deoarece o parte a nemulţumiţilor, foşti revoluţionari, pregătesc astăzi un miting în capitală, preşedintele asociaţiei gorjene a fost sunat de la Inspectoratul de Jandarmi Gorj pentru a fi întrebat dacă revoluţionarii din judeţul nostru merg în capitală la această acţiune de protest. Răspunsul lui Tănescu a fost negativ, anunţând că: “scandalul de la centru este provocat de oportunişti, ca cei cărora li s-au ridicat drepturile de revoluţionari. De la Gorj nimeni nu va participa la acţiunea de protest de la Bucureşti”.

Anamaria Stoica

Colegiul Revoluţionarilor: “Se anulează certificatele celor în neregulă”

sedinta revolutionari 2La Sala Dalles din Bucureşti s-a desfăşurat luni şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, în care s-au întrunit 98 de asociaţii de revoluţionari din toată ţara, printre care şi Asociaţia Pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din 1989, reprezentată de preşedintele său, Alexandru Tănescu. Pe parcursul a două ore s-au desfăşurat discuţii cu reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR) privind situaţia şi problemele actuale ale revoluţionarilor din toată ţara, printre problemele dezbătute numărându-se şi necesitatea respectării şi aplicării în mod unitar a prevederilor legii 341/2004. În urma discuţiilor, SSPR a fost mandatată să intermedieze o întâlnire a reprezentanţilor organizaţiilor de revoluţionari cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi prim-ministrul Emil Boc. De asemenea, în cadrul şedinţei s-a stabilit ca în perioada imediat următoare organizaţiile de revoluţionari să realizeze o analiză a tuturor celor care au obţinut certificate de revoluţionari iar în cazul depistării unor neclarităţi să decidă oportunitatea retragerii avizelor, urmând ca SSPR să demareze procedurile de anulare a certificatelor. Peste 14.000 de revoluţionari beneficiază în prezent de Legea Recunoştinţei. Aceştia au dreptul la indemnizaţii băneşti, terenuri şi spaţii comerciale.

R.Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here