Greblă a demisionat de la CCR!

495

Toni Greblă nu mai este începând de ieri judecător la Curtea Constituțională, după ce a decis să demisioneze din funcția respectivă. Gorjeanul care a fost și prefect, dar și senator al județului, a luat decizia de a părăsi una dintre cele mai importante instituții ale democrației românești după ce, de dimineață, a fost la DNA pentru noi audieri în dosarul de corupție în care este judecat, în același timp fiind înaintată de către procurori și cererea de arestare a acestuia, cerere ce urma să fie luată în discuție de conducerea Senatului României. Cererea respectivă a rămas fără obiect pentru că odată cu demisia, Greblă a pierdut și imunitatea pe care o avea, el putând de acum încolo să fie anchetat de către procurorii anticorupție la fel ca oricare alt cetățean român.

Ieri, de altfel, fostul judecător constituțional și-a exprimat speranța că va avea parte de o anchetă corectă, el arătând că se pune la dispoziția procurorilor. “Eu nu am delapidat, nu am luat, nu am băgat mâna în bani publici. Acuzele mele sunt mai mult legate de un anume tip de comportament, pe care eu mi l-am asumat, că nu pot să mă dezic de el, şi de aici până la finalizarea unei anchete judiciare trebuie parcurse nişte etape, cu probe de o parte şi de alta, pentru ca în final să se tragă concluzia care este gradul meu de vinovăţie, dacă sunt vinovat de săvârşirea acestor lucruri. (…) Nu există niciun denunţ de la nicio persoană, inclusiv de la Viorel Hrebenciuc, pentru că nici nu avea cum să fie”, a spus Greblă la ieșirea de la DNA.
Demisia sa vine la doar o zi după ce prin fața procurorilor anticorupție a trecut și managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, audiat în legătură cu o datorie de peste 6 milioane de lei pe care o firmă a finului lui Greblă, Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, o are la fostul Complex Energetic Rovinari, înglobat din 2012 în CEO. Contractul a fost făcut în 2005, Bîrcină a primit curent și l-a vândut, dar nu a mai plătit din 11 milioane de lei decât vreo 4 milioane, iar restul a rămas pagubă la CEO. Procurorii știau de contractul respectiv și de intervențiile pe care Greblă le-a făcut la Ciurel pentru a-l convinge să accepte o compensare cu un teren și cu niște piese de la Siemens, fabricate în China, teren al cărui preț fusese supraevaluat, calitatea pieselor fiind și ea una îndoielnică.
“Am explicat la DNA că în această perioadă mi s-a propus ca o parte din această creanță să fie achitată printr-o compensare cu un teren de 2 milioane, valoarea contabilă, din patrimoniul firmei dlui Bîrcină, și o cantitate de piese electronice Siemens, ce trebuiau folosite în instalațiile CE Rovinari. Această sugestie a fost făcută și de dl Greblă, la începutul lui 2008, ca modalitate de stingere a litigiului între CE Rovinari și Imobiliar Construct. Domnul Greblă a discutat cu mine în calitate de cunoștință, că ar putea fi o posibilitate să se închidă această datorie sau mare parte din ea, acceptând acel teren sau piesele sau împreună. Întrucât știam prețurile zonei am dispus un raport de expertiză și expertiza a confirmat o valoare de 3 – 4 ori mai mică decât cele din actele contabile ale firmei dlui Bîrcină, lucru pe care l-am arătat și am depus documentele de expertiză și la DNA. La licitație expertiza a fost undeva la 600.000 față de 2 milioane și s –a vândut cam pe la 700.000, deci expertiza a fost corectă. La DNA nu am făcut decât să răspund la întrebări. Subiectele erau foarte bine cunoscute acolo”, a declarat ieri Ciurel, care a menționat că nu îi face nicio plăcere să fie pe la DNA chemat să fie audiat.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here