Graure nu pune batista pe ţambalul sindicatelor

322

graure octavian 2Directorul general al Complexului Energetic(CE) Turceni, Octavian Graure, este pregătit să continue conflictul în instanţă cu cele trei sindicate din unitate energetică, motivând că demersul său este absolut legal. Îşi asumă însă intenţia de a anula cei 6,5 la mie pentru sindicalişti, şi menţionează că a apelat la arbitrii pentru clarificarea situaţiei, adică la Ministerul Muncii şi la Ministerul Justiţiei, a căror specialişti au fost consultaţi în legătură cu acest demers legal.

Doar dacă răspunsul primit de la aceste organisme va fi negativ, Graure ia în calcul posibilitatea să renunţe la demersul în instanţă, iniţiat în urmă cu o săptămână de zile.

Complexul Energetic Craiova nu acordă nici măcar un procent din fondul de salarii pentru sindicatele din unitate. Nu o mai face nici Compania Naţională a Huilei Petroşani. Pornind poate de la aceste lucruri dar şi de la noua legea a dialogului social, la Complexul Energetic Picture 084Turceni s-a implementat recent ideea ca paragraful din contractul colectiv de muncă, care priveşte acordarea acestor bani, să fie constatat şi apoi anulat în instanţă. Octavian Graure, directorul general al CE Turceni, nu ascunde faptul că demersul administraţiei unităţii energetice în instanţă i-a creat mari discuţii cu sindicatele, care nu pot trece peste faptul că le vor fi tăiaţi banii în cauză. “Generalul” spune însă că trebuie să continue ce a început, că totul este legal şi că a consultat două ministere în legătură cu problema apărută în legătură cu acordarea acestor bani. “M-am consultat cu oamenii cu care lucrez şi am cerut deja sprijin şi la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Justiţiei deoarece vreau să fiu lămurit şi convins că acest demers în instanţă este legal. Răspunsul de la cei doi arbitrii este singurul care poate să mă facă să mă răzgândesc, asta dacă ceea ce mi se va comunica ar fi că aş putea să pierd acţiunea în instanţă. În rest, nimeni aşa că voi continua”, a declarat Graure.

Gârjoabă: “Probabil vom renegocia articolul respectiv”

Director de Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă, este mai puţin tranşant decât şeful său. După ce a explicat care a fost motivul pentru care semnătura sa lipseşte de pe cererea de chemare în judecată, spunând că a fost plecat din unitate, Gârjoabă declară că, în opinia sa, problema cu sindicatele se va rezolva. “Am fost plecat. Nu că am scăpat, am fost la Săptămâna Egalităţii de Şanse. Nu are importanţă că nu am fost eu acolo. Probabil vom renegocia articolul respectiv”, a explicat Gârjoabă, care crede că problema cu sindicatele va fi, în final, lămurită. Directorul de Resurse Umane a explicat, de asemenea, că nici Graure şi nici Marin Condescu nu sunt supăraţi pe el, Gârjoabă făcând de altfel tot posibilul să nu intre în conflict cu sindicalistul şef dar şi cu şeful său direct.

Consilierul Manţog nu a fost consultat de Graure

Ionel Manţog, consilierul directorului general al CE Turceni, Octavin Graure, susţine că nu a fost consultat deloc în legătură cu această Picture 049acţiune în instanţă asta deşi de profesie este jurist. “Nu, trebuie să recunosc că nu am fost consultat în legătură cu acel demers. Nu am avut nicio legătură cu întocmirea acţiunii”, a declarat, vineri, Ionel Manţog. Acesta explică însă, că din punctul său de vedere, sindicatele vor avea un câştig de cauză în instanţă, în nici un caz administraţia unităţii energetice. “Nu este vorba să mă poziţionez de partea cuiva sau a necuiva(sic!). Eu, în primul rând, nu am fost niciodată adeptul luării deciziilor cu mâna altora. În primul rând vreau să spun că cei de la Turceni ar fi trebuit să îşi asume responsabilitatea în legătură cu o decizie sau alta. Ceea ce se face acum, că se aşteaptă o decizie de la instanţă, e mai mult un mod de a acoperii lucrurile, după părerea mea. Decizia instanţei, dacă vorbesc acum în calitatea de jurist, în faza asta, va fi una favorabilă sindicatelor deoarece, în momentul adoptării clauzei, legea era în vigoare şi nu există o prevedere expresă care să interzică o asemenea clauză”, a menţionat Manţog. Primul termen în procesul CE Turceni cu Sindicatele va avea loc săptămâna viitoare.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here