Granturi de până la 2.500 euro pentru școli

1530

Școlile cu o proporție ridicată de copii aflați în situații de vulnerabilitate pot obține o finanțare de până la 2500 euro aplicând la schema de microgranturi oferite de Consiliul Europei și Ministerul Educației și Cercetării. Printre unitățile de învățământ eligibile pentru acest program de finanțare identificate la nivel național se numără și cinci din Gorj.

Oportunitatea de finanțare este rezultatul cooperării dintre Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Europei. Acțiunea se încadrează în Planul de Acțiune Strategic al Consiliului Europei pentru Rromi și Nomazi 2020 – 2025, prioritatea 5.3. „Susținerea accesului la educație și formare incluzivă de calitate” și vizează școli cu o proporție ridicată de copii în situație de vulnerabilitate, inclusiv copii rromi. ,,Ca urmare a provocărilor identificate la nivel local de către societatea civilă de a promova educația incluzivă de calitate pentru toți copiii, în special a copiilor care au nevoie de o abordare echitabilă din perspectivă socio-economică, și ca urmare a implicării active a Ministerului Educației și Cercetării din România, Consiliul Europei a decis să aloce un fond de 100.000 de euro pentru a sprijini o schemă de granturi de urgență. Prin acest instrument financiar ne dorim să sprijinim școlile cele mai dezavantajate din România să aibă un răspuns cât mai bun pentru elevii pe care-i îndrumă și să ofere servicii cât mai de calitate, ținând cont inclusiv de nevoile specific generate de pandemia de COVID-19. Având în vedere provocările actuale și nevoile identificate, în general, de către unitățile de învățământ eligibile pentru această schemă de grant, finanțarea are obiectivul specific de a sprijini accesul egal la o educație incluzivă de calitate pentru toți copiii, în special pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate (rromi, alte minorități, copii cu dizabilități, copii cu părinții plecați în străinătate, aflați în risc de sărăcie etc.)”, a anunțat Ministerului Educației și Cercetării. Potrivit ghidului de finanțare, granturile vor sprijini activități care derivă din nevoi identificate la nivel local, precum: creșterea capacității personalului școlar și a cadrelor didactice în utilizarea platformelor TIC și online pentru învățare mai eficientă și implicarea elevilor, sprijinirea școlilor pentru a-și îmbunătăți comunicarea, colaborarea și parteneriatul activ cu părinții și copiii, sprijin emoțional și psihologic pentru profesori, părinți și elevi în depășirea anxietății provocate de izolarea fizică, sprijin eficient și post-izolare pentru copii și profesori în tranziția înapoi la școli și săli de clasă etc..

Cinci școli, eligibile în Gorj
Școlile eligibile pentru aceste granturi au fost identificate în baza unei evaluări realizate la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean. Din Gorj, pot aplica pentru aceste granturi cinci unități de învățământ: Școala Primară Tetila, Școala Primară Galbenu, Școala Gimnazială Motru, Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” și Școala Primară Drăgoieni. Valoarea maximă a grantului este stabilită la 2.500 de euro pentru fiecare unitate de învățământ. Pentru a aplica la schema de microgranturi oferite de Consiliul Europei și Ministerul Educației și Cercetării este nevoie să vă înregistrați pe platforma QIE – Educație Incluzivă de Calitate, fiind suficientă înregistrarea unei singure persoane din fiecare unitate de învățământ care dorește să aplice: https://www.qie.ro/platforma/microgrant/m2020mec. Fiecare unitate de învățământ eligibilă poate depune o singură cerere de finanțare. Selecția școlilor se va face și în funcție de numărul de elevi romi prezenți în școală. Obiectivul principal al proiectelor depuse va urmări întotdeauna sprijinirea accesului la educație incluzivă de calitate pentru toți copiii din unitatea școlară țintă. Proiectele care nu urmăresc sau nu operaționalizează concret acest obiectiv nu vor fi finanțate în cadrul acestui apel. O echipă de experți va fi mobilizată de către Consiliul Europei pentru a susține aplicanții selecționați în implementarea corectă a schemei de granturi. Lista completă a școlilor eligibile, precum și toate documentele-suport (ghidul solicitantului și cererea de finanțare) pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here