Graficianul și scriitorul Grigore Haidău, la o nouă apariție editorială: albumul ”Nopțile Sânzienelor”

1285

Ca mare iubitor și promotor al tradițiilor populare din satul său natal și din județul Gorj, prof. Grigore Haidău, ne încântă din nou cu recentul său album intitulat ”Nopțile Sânzienelor. Tradiții populare”, care a văzut lumina tiparului în proximitatea renumitei sărbători căreia îi este dedicată. În mitologia românească ”Sânzienele” sunt zâne bune, manifestându-se, potrivit superstițiilor, în noaptea de 23-24 iunie și sărbătorite în ziua de naștere a Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie). a fiecărui an, imediat după solstițiul de vară. Se spune că Sânzienele ca zâne bune sunt opuse suratelor lor Rusaliile care sunt zâne rele. Se mai spune că pentru a-și arăta puterea lor binefăcătoare Sânzienele trebuie sărbătorite ca atare, caz contrar ele ar putea deveni suratele Rusaliilor.
Acestei străvechi sărbători, prof. Grigore Haidăi îi dedică acest album al său care conține pe de o parte o serie de povești însoțite de excelentele sale desene create special pentru această sărbătoare și pe care le-a grupat în acest volum.
Albumul este deschis cu o prezentare a mitologiei Sânzienelor și a tradiției acestei sărbători unde prof. Grigore Haidău ne dă și câteva detalii. Astfel ”Sânzienele erau frumoase care umblau prin pădure, pe câmpii și lunci făcând buruienile bune de leac. Ele luau mirosul florilor, fereau de boli pe cei credincioși și pedepseau pe cei ce făceau păcate”. În această zi de sărbătoare, ”copiii merg pe câmp, pe deal și în pădure și adună tot felul de flori și în special Sânziene galbene și albe pe care le aduc acasă”, pe care le pun în ”odaia bună” pe masă sau în ”lada cu țoale” să miroase frumos.
De asemenea în trecut, în noaptea de Sânziene, femeile se spălau pe tot corpul și mergeau pe câmp, culegeau buruieni de leac sau ”se tăvăleau prin iarbă, ca să fie ferite de boli”.
Mai reținem din spusele prof, Grigore Haidău faptul conform căruia roua din noaptea de Sânziene are virtuți tainice, iar florile culese înainte de ivirea zorilor capătă puteri magice. Obiceiurile legate de Sânziene se pierd în timp, iar numele de Sânziana ar proveni de la numele roman Santa Diana. Sărbătoarea de Sânziene se prăznuiește pe data de 24 iunie de ziua nașterii Sf. Ioan Botezătorul, fiind legată de ”cultul recoltei, al vegetației și al fecundității” și păstrează în ea un ”amestec fascinant de creștinism, păgânism și vrăjitorie”.
În tradiția populară florile de Sânziene au un rol ocrotitor asupra oricărei gospodării. Sânzienele sunt plante cu flori galben-aurii și plăcut mirositoare, care cresc în livezi, pășuni, margini de păduri și poienițe. Se mai păstrează, în unele locuri, tradiția populară ca de Sânziene, fetele frumos îmbrăcare să meargă la cules de Sânziene, însoțite de flăcăii satului și alaiuri de muzică. Se împletesc coronițe care se pun pe cap, precum și buchete de flori care sunt aduse în sat, unde sunt așezate pe ”porți, uși, ferestre, șuri, pe stupi și chiar pe straturile de legume” cu credința că ele vor ocroti casa și gospodăria de puterea forțelor malefice și vor aduce ”noroc, sănătate și belșug oamenilor, animalelor și semănăturilor”.
În lucrarea prof, Grigore Haidău mai putem citi despre puterea florilor de Sânziene ca leac pentru vindecare, precum și despre ”Vestea ursitului”. Autorul include în volumul său câteva versuri folclorice (”Noaptea Sânzienelor”; ”Sânziană, sânziană”; ”Ana”; ”Dimineața Sânzienelor”, ”Doruri”), precum și trei povestiri (”Marița și Ale Frumoase”; ”Vochița” – o povestire de pe vremea lui Tudor Vladimirescu; ”Ai iubit neică păcatu” – o poveste de la curtea serdarului Grigore Săftoiu din Bălănești).
De subliniat faptul că volumul a apărut în condiții grafice deosibite la editura Tipografiei ProdCom din Târgu-Jiu. În final menționăm faptul că prof. Grigore Haidău este membru al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”, iar această nouă apariție ne oferă prilejul de a-i transmite felicitări pentru munca sa neobosită și a-i ura succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte scriitoricești.
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.