Grad ridicat de accesare a fondurilor europene, de către gorjeni

331

Tot mai mulţi gorjeni accesează fondurile europene pentru a putea beneficia de unele ajutoare pentru proiecte din diferite sectoare agricole şi forestiere. Cele mai multe proiecte aprobate, pentru care au optata localnicii, au fost în domeniul agricol pe măsura 112. Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj ne informează cu privire la gradul de accesare al fondurilor europene pentru agricultură, din 2008 până în prezent.

De la începutul anului şi până în prezent, prin măsura 112 sau “Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, au fost depuse la nivelul judeţului Gorj 678 de proiecte cu o valoare de 18 milioane de euro. Din acestea au beneficiat de fonduri europene 389 de proiecte.
„La nivelul judeţului Gorj au fost depuse 221 de proiecte, cu o valoare totală de 7 milioane de euro. Proiectele respective sunt în curs de evaluare, iar la penultima sesiune pe măsura 112, care a avut perioada de depunere a actelor, data de 28 noiembrie -13 ianuarie, au fost depuse la nivelul judeţului Gorj 129 de proiecte, din care la selecţia parţială au fost promovate 94 dintre acestea”, a declarat Cosmin Mazilu, directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj.

Criterii de finanţare
Pentru a primi finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri de finanţare. Acesta se poate descărca gratuit de pe pagina de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier”. Măsura are ca obiective generale: îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare şi în conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă; îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură. Obiectivele specifice ale măsurii se referă la creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri.
Sprijinul acordat în cadrul măsurii are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole, care produc în principal produse agricole vegetale şi animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal la activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE, este situată pe teritoriul ţării, este înregistrată în Registrul unic de identificare şi Registrul agricol.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here