Gospodăriile gorjenilor, încă afectate de pesta porcină

916

Pe harta privind evoluția actuală a pestei porcine în țara noastră, Gorjul este încă roșu! În prezent, în județul nostru avem peste o sută de cazuri active de pestă porcină africană, nu numai în gospodăriile populației, ci și la mistreți.

În România evoluează în prezent 532 de focare de pestă porcină africană (PPA), active în 243 de localităţi din 27 de judeţe, potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cele mai multe focare active de pestă porcină africană se înregistrează în judeţele Teleorman (205 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi), Olt (71 de focare şi 11 cazuri la mistreţi), Giurgiu (61 de focare şi 306 de cazuri la mistreţi) şi Gorj (56 de focare în gospodăria populaţiei şi 91 de cazuri la mistreţi). Judeţele cu cele mai multe focare la mistreţi sunt: Satu-Mare – 226 de cazuri, Călăraşi şi Ialomiţa – câte 182 de cazuri şi Botoşani – 102 cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 652.149 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.353 de cazuri la mistreți.

Despăgubiri de peste 300.000 de lei, la Gorj
Potrivit ANSVSA, la nivelul județului Gorj au fost plătite despăgubiri pentru cele 48 de exploatații afectate în valoare de 347.120 de lei. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator. Este de precizat faptul că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here