Gorjul unit pentru candidatul ales – Ponta a marjat pe victorie şi a câştigat şefia PSD

482

DSCN0660Congres Extraordinar, maraton, sâmbătă la Bucureşti. Delegaţii de la Gorj au stat mai mult de 14 ore pentru a da votul cadidatului lor favorit, de altfel şi coleg de organizaţie, Victor Ponta.

Cu mult după miezul nopţii, la ora trei dimineaţa, rezultatele oficiale l-au desemnat pe deputatul de Gorj câştigător în faţa lui Mircea Geoană. Cu o diferenţă de 75 de voturi, Ponta a reuşit să-l detroneze astfel pe Geoană, care spera la un al doilea mandat de preşedinte al social-democraţilor. Ziua cea mai lungă a Partidului Social-Democrat s-a încheiat cu victoria lui Victor Ponta. Acesta a fost ales în funcţia de preşedinte cu 856 de voturi în timp ce contracandidatul său, Mircea Geoană, a obţinut 781 de voturi.

DSCN0507Delegatia de la Gorj şi-a exprimat votul pentru alegerea viitorului preşedinte al PSD Gorj la ora 20.24. Victor Ponta a votat şi el odată cu organizaţia gorjeană, din partea căreia a beneficiat de întreaga susţinere. După exprimarea votului, Ponta a declarat presei că a votat pentru schimbare. ,,Sunt foarte optimist. Cred că mi-am făcut datoria de a oferi o alternativă şi modul în care oamenii m-au primit şi discursul şi tot ceea ce a fost mi-a confirmat acest lucru. Am apreciat foarte mult gesturile lui Radu Mazăre sau Miron Mitrea pentru că eu nu am negociat cu ei, nu am făcut înţelegeri pe sub masă şi nu le-am promis nimic, pur şi simplu au fost oameni care au înţeles că, uneori, interesul personal poate să cedeze în faţa interesului mai mare, al partidului şi al nostru”, declara Victor Ponta după ce şi-a exprimat votul. Vis-a-vis de acuzele privind aranjamentele de culise acesta a mai precizat că: ,,Dacă voi fi preşedinte al acestui partid nu se va mai vorbi niciodată aşa ceva despre PSD”.
Discursul lui Ponta a ridicat sala în picioare
DSCN0596Reacţiile pozitive la mesajul transmis de către contracandidatul lui Mircea Geoană nu au întârziat să apară, speech-ul acestuia fiind întrerupt de mai multe ori de aplauzele audienţei. Ponta l-a eclipsat chiar şi pe Cristian Diaconescu, care la final a încercat o mutare de şah-mat, fiind ultimul dintre candidaţi care s-a retras dând tot sprijinul lui Geoană. Mai mult, Ponta a fost aplaudat chiar şi de Ion Iliescu în momentul în care acesta a facut apel la unitate şi mai ales la precauţie pentru a nu se mai repeta greşelile de acum 4 ani de zile, când PSD-ul a pierdut funcţii politice importante la nivel naţional tocmai din cauza luptelor interne. De asemenea nu au lipsit şi notele critice bazate pe supoziţii, ce au venit din partea diferitor oameni de presă. În acele momente s-a insinuat faptul că Victor Ponta ar fi fost oarecum favorizat de introducerea imnului partidului după terminarea speech-ului său. ,,Vreau să vă spun că discursul lui Victor Ponta a captat întreaga atenţie a delegaţilor. A fost extraordinar. Cât priveşte acuzele de regie în sală nu cred că acestea sunt adevărate. Eu bănuiesc că, dimpotrivă, au băgat imnul şi chiar au dat volumul mai tare pentru a atenua de fapt reacţia pozitivă a sălii”, e declarat telefonic, de la faţa locului, purtătorul de cuvânt al delegaţiei de la Gorj, Ciprian Florescu.
Geoană învins cu propriile lui arme
DSCN0642Mircea Geoană a încercat să-şi redreseze imaginea pe care o avea în faţa colegilor săi de partid. Acesta a simţit din plin faptul că nu mai este favoritul organizaţiilor pesediste din ţară. ,,Îmi cer scuze dacă am făcut lucruri greşite, îmi cer scuze astăzi în faţa voastră(..). Din dorinţa de a asculta toate opiniile, am dat senzaţia că există o anumită lipsă de disciplină în partid”, declara sâmbătă Mircea Geoană. În discursul său, Mircea Geoană promitea că va cere convocarea unui alt Congres Extraordinar ,,care să se ocupe de statut şi de oferta noastră politică astăzi”. Dar nu a convins cu nimic, deşi a părut a fi mai înverşunat în bătălia cu Ponta decât a fost în cursa pentru prezidenţiale, când a trebuit să se bată cu Traian Băsescu.
Cârciumaru şi Călinoiu au crezut în victoria lui Ponta
Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru şi preşedintele executiv Ion Călinoiu au crezut în victoria lui Ponta, chiar dacă la un moment dat s-au temut că, prin jocuri de culise, deputatul ar fi putut fi declarat necâştigător. ,,Nu sunt mulţumit de organizarea procesului de vot. Au apărut ceva mici probleme care pe mine m-au făcut suspicios. Sper să câştige Ponta pentru că partidul are nevoie de o revigorare. Mi-a plăcut discursul său, are o mare susţinere din sală dar îmi este teamă de bucureşteni”, declara Florin Cârciumaru la ieşirea de la urne. Cârciumaru a candidat, la insistenţele lui Victor Ponta, pentru postul de vicepreşedinte. Acesta şi-a depus candidatura abia sâmbătă la orele 10.30, la puţin timp înainte de începerea Congresului. ,,Am făcut asta la insistenţele lui Victor Ponta, deşi nu am timp să fac săptămânal drumuri la Bucureşti pentru şedinţele de partid”, a menţionat Cârciumaru care nu s-a declarat deloc afectat că nu a fost ales vicepreşedinte al partidului. Ion Călinoiu a fost şi el alături de Victor Ponta, fiind emoţionat atunci când s-a dat rezultatul voturilor. La ieşirea de la urne acesta a declarat că îşi doreşte ca Victor Ponta să câştige şefia partidului deoarece acesta are nevoie de el. Călinoiu este convins că Gorjul are enorm de câştigat de pe urma faptului că, la nivel central, există susţinere şi totodată un candidat la preşedinţie veritabil pentru PSD.
Surupăceanu, departe de delegaţia de la Gorj
DSCN0633Deputatul Mugurel Surupăceanu a fost marea dezamăgire a pesediştilor delegaţi din organizaţia PSD gorjeană, la Congresul Extraordinar al partidului de la Bucureşti. Asta deoarece, parlamentarul gorjean nu prea a stat alături de colegii săi din organizaţia judeţeană şi chiar a fost văzut mai mult în apropiere candidatului Mircea Geoană, deşi ştia că organizaţia de la Gorj şi-a anunţat public susţinerea faţă de Victor Ponta. Primarii prezenţi în delegaţia de la Gorj nu şi-au ţinut în frâu nemulţumirea la adresa gestului lui Surupăceanu, pe care chiar l-au întrebat de ce stă numai în apropierea lui Geoană. Răspunsul oferit de Surupăceanu nu a fost tranşat, acesta a explicat doar, celor care l-au întrebat, că vrea postul de vicepreşedinte al PSD. Din păcate, în ciuda jocului lui Surupăceanu, acesta nu a obţinut numărul de voturi că l-ar fi făcut câştigător al cursei pentru postul de vicepreşedinte al PSD, deşi a stat foarte aproape de grupul delegaţilor de la Bucureşti. Mai mult, Surupăceanu nici nu le-a cerut delegaţilor de la Gorj un sprijin direct pentru candidatura sa.
Bebe Viorel Ionică: ..Nu numai PSD-ul ci şi ţara avea nevoie de Ponta”
Prezent în delegaţia de la Gorj, vicepreşedintele PSD, Bebe Viorel Ionică s-a entuziasmat de victoria lui Ponta la preşedinţia partidului. Rămas în sală până la final, alături de o parte a membrilor delegaţiei gorjene, vicele Ionică susţine că a văzut cum o parte a participanţilor la congres, chiar cei care s-au declarat de partea lui Geoană au trecut de partea lui Ponta. ,,Pe 20 februarie cred că s-a întâmplat un lucru deosebit în cadrul PSD, a fost un moment de cotitură care poate să însemne un nou început. Aşa cum am mai precizat recent de la acest Congres se aştepta apariţia unui om care să confere un cumul de speranţă pentru viitorul politic al PSD, a politicii stângii româneşti, dar şi a electoratului. S-a şi întâmplat asta prin alegerea lui Victor Ponta, care deşi şi-a anunţat târziu candidatura a învins. Am avut o delegaţie de la Gorj, extraordinară, în sală. Toţi l-au susţinut pe Ponta aici fiind şi o parte dintre parlamentarii de Gorj. Dar, după o noapte lungă, duminică, după orele 3.00 dimineaţa, am câştigat la Gorj, arătând cu certitudine că Victor Ponta este cea mai bună alternativă pentru PSD”, a declarat vicepreşedintele PSD, Ionică. ,,Ponta se va descurca în noua funcţie, eu îi urez succes, chiar dacă are în echipa sa de vicepreşedinţi şi un Marian Vanghelie şi un Marian Oprişan. Va face echipă cu Dragnea şi îi are alături pe Adrian Năstase, Ion Iliescu, Miron Mitrea, pe primarul Mazăre şi pe toţi cei care l-au vrut în acestă funcţie. Ştiu că va lucra bine cu echipa de la Gorj, aşa cum a făcut-o până acum, şi mă bucur că fac şi eu parte din aceasta”, a conchis Bebe Viorel Ionică.
Oana PALOŞ, Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here