Gorjul se topeşte – Patru zile cu cod portocaliu de caniculă

165

Meteorologii au emis un nou cod de caniculă, valabil pentru judeţul nostru. Codul galben a devenit portocaliu şi este valabil până la sfârşitul acestei săptămâni. Mercurul va urca în termometre până la aproape 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Specialiştii în sănătate publică amintesc cetăţenilor să-şi ia măsurile anti-caniculă necesare pentru a face faţă acestei situaţii.

Puţini se aşteptau ca finalul verii să aducă temperaturi ce ajung în jurul a 40 de grade. Totuşi, se pare că următoarele patru zile vor fi caniculare şi în judeţul nostru. Potrivit meteorologilor, Gorjul se află sub incidenţa unui cod portocaliu de caniculă, valabil începând de astăzi şi până duminică inclusiv. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Recomandări anti-caniculă
Specialiştii în sănătate publică au o serie de recomandări pentru populaţie, pentru a depăşi cu bine această perioadă. „Este bine să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de precizat că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool, nici măcar bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, în această perioadă, trebuie evitată expunerea excesivă la soare în orele de vârf; este bine să purtaţi pălărie şi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; este recomandabil să purtaţi ochelari de soare. Nu expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”, precizează Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Atenţie şi la păstrarea alimentelor!
Pentru a preveni neplăcerile create de alimentele alterate trebuie să acordăm mare atenţie modului de păstrare a produselor alimentare. „În primul rând, trebuie scurtat timpul de expunere a alimentelor la temperatura camerei; se recomandă congelarea cât mai rapidă a produselor. Alimentele trebuie depozitate separat unele de altele în pungi sau recipiente speciale; nu păstraţi alimentele gătite în recipiente fără capac chiar şi în frigider. Este foarte important să verificaţi întotdeauna, dar mai ales pe caniculă, data expirării şi modul de depozitare a alimentelor. Spălaţi foarte bine fructele şi legumele şi spălaţi-vă pe mâini înainte de a începe toate aceste operaţiuni”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Specialiştii subliniază faptul că şi oamenii sănătoşi pot fi afectaţi de pericolul alimentelor alterate, însă cele mai predispuse categorii sunt: copiii, femeile însărcinate, mamele care alăptează, persoanele în vârstă şi cele care prezintă dezechilibru imunologic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here