Gorjul se pregătește pentru startul în Liga a 3-a

247

Gorjenii vor avea în acest sezon două echipe în al treilea eșalon. Doar două, asta după ce ani la rând Gorjul făcea legea în seria a IV-a, acolo unde avea 3-4 echipe an de an.

Weekendul acesta, Liga a 3-a pornește la drum și odată cu ea și două echipe gorjene, ultimele rămase pe baricade fiind Pandurii II Târgu Jiu și Minerul Motru. Anii în care echipele gorjene să băteau la promovare sau măcar erau pe sau în preajma podiumului s-au dus de mult, acum acestea mulțumindu-se cu prezența și cu clasări “cât mai bune”. Pandurii II continuă politica de promovare a tinerilor de la grupele de copii și juniori, la meciuri fiind trimiși și o serie de jucători ce nu prind lotul echipei mari, în vreme ce Minerul Motru continuă să se zbată între viață și moarte, prezența sa în acest campionat fiind din câte se pare doar rodul unor promisiuni fără un grad ridicat de trecere a lor spre certitudini.

Seria a IV-a, una dintre cele mai valoroase
Ascultându-i pe oficialii celor două echipe gorjene ce vor lua startul în această ediție de campionat a Ligii a 3-a, seria a IV-a este una dintre cele mai echilibrate și valoroase. “Seria este foarte grea. Din informațiile mele toate echipele s-au întărit. Eu cred că va fi una dintre seriile cele mai echilibrate valoric. Putem deduce asta și din numărul echipelor care se anunță la promovare. Național Sebiș nu a renunțat la promovare și are obiectiv clar, Cugirul s-a anunțat și ea drept candidată la promovare, Deva va lupta pentru accederea în Liga a 2-a, la fel și FC Hunedoara, eu nu aș da la o parte nici Lugojul. Sunt echipe foarte bune, eu cred că e o serie mult mai valoroasă decât cea de anul trecut”, spune Mihai Cernica, directorul sportiv al Minerului, despre seria în care echipa sa va juca în acest sezon. Foarte aproape de cele declarate de Cernica se află și antrenorul cu care acesta a încheiat sezonul precedent pe banca motreană, Claudiu Mocioi, acum antrenor la Pandurii II: “Este o serie cu echipe foarte puternice, foarte echilibrată. Multe echipe s-au întărit foarte mult și vor trage la promovare. Hunedoara s-a întărit și cred că își propun să meargă în Liga a 2-a, Sebișul nu cred că renunță acum la promovare și se va bate și ea acolo, la primul loc, Deva, Giarmata, au și ele loturi puternice și se pot bate la promovare”.

Probleme, probleme, probleme…
Minerul Motru nu afișează un prea mare optimism la startul campionatului. Problemele din finalul stagiunii trecute se păstrează și acum și doar o intervenție din partea celor de la CEO, de la care se așteaptă o susținere financiară, ar putea ţine echipa pe linia de plutire. “Avem un lot nu subțire, ci foarte subțire. Rămâne să mai rezolvăm în aceste zile și actele pentru Tobă, fost jucător la Drobeta și pe la U Cluj, ultima dată evoluând pentru o echipă din Maroc. Acesta evoluează ca mijlocaș, a venit la noi de săptămâna trecută și să vedem dacă putem perfecta actele, așteptăm cartea lui verde din Maroc. Lotul e subțire, cu Tobă cu tot am avea 19 jucători. Mai discutăm cu doi fundași centrali, dar încă nu ne-am hotărât în privința lor. E vorba de Dicu Valentin, de la CSU II Craiova, și de Colarezu, de la CSS Craiova, un junior născut în 1997. Lotul este extraordinar de subțire, problemele pe care le-am avut nu ne-au permis să facem ceea ce trebuia. Va fi cel mai greu tur de campionat pentru noi”, a declarat Mihai Cernica despre imaginea lotului cu care Minerul Motru pornește la drum. În aceste condiții este greu de vorbit despre obiective: “Așteptările noastre de la noul sezon sunt mici. La modul cum ne-am putut organiza, la chinurile și problemele financiare avute anul trecut preconizez un tur extraordinar de greu pentru noi. N-am putut face un stagiu de pregătire centralizată, nu am putut aduce jucători, foarte mulți au renunțat să mai joace pentru noi. Dacă pun pe listă doar jucătorii care au renunțat, pe care îi știam… Ne bazăm doar pe 4-5 jucători cu experiență și va fi extraordinar de greu în acest tur”, a mai declarat directorul sportiv al motrenilor.

Pe mâna tinerilor
Politica celor de la Pandurii II este aceea de a promova tinerii de la propriul centru de copii și juniori. Pe lângă aceștia mai sunt aduși și câțiva jucători de perspectivă din țară sau chiar de peste hotare, Erdei și Celea fiind ultimele exemple. Cu o echipă cu medie de vârstă mică, în care permanent, pe lângă jucătorii din lotul stabilit își fac apariția alți juniori remarcați la grupele mai mici de vârstă, Pandurii II nu are un obiectiv de performanță, ci unul legat de promovarea jucătorilor spre prima echipă: “Obiectiv nu avem, însă așteptările noastre se îndreaptă spre evoluții cât mai bune și o clasare cât mai sus în clasament. Misiunea noastră este clară, aceea de a putea da echipei mari cât mai mulți jucători pregătiți să facă pasul spre prima ligă. În mod normal, vrem cât mai multe victorii pentru că victoriile aduc victorii, iar ele contribuie la creșterea în valoare a tinerilor, la construirea unui moral bun cu care să se dezvolte. Mai mult dect atât, având rezultate bune, atenția antrenorilor de la prima echipă va fi mai mult îndreptată spre noi și implicit șansele lor de a promova la echipa mare vor crește”, a declarat antrenorul pandurilor mici, Claudiu Mocioi. Acesta recunoaște că sunt și probleme și acestea nu sunt deloc mici sau de neglijat: “Cea mai mare problemă a noastră este terenul de antrenament. Jucăm la Rovinari și ne antrenăm în cea mai mare parte a timpului acolo, dar nu am reușit să intrăm prea des pe terenul de iarbă. La Târgu-Jiu, datorită lucrărilor, nu putem face decât sală și antrenamente pe pistă, ceea ce nu ne ajută foarte mult. E o problemă foarte mare, terenul sintetic ne-ar fi fost de mare ajutor, și nouă, dar și juniorilor”, a mai spus Mocioi. În prima rundă a noului sezon din Liga a 3-a, Pandurii II se va deplasa la Alba Iulia, unde va juca în compania unei nou promovate, Performanța Ighiu, aceasta urmând a-și juca meciurile de pe teren propriu pe Stadionul “Cetate” din Alba Iulia. Și Minerul Motru va juca tot în deplasare în prima etapă, la ASU Poli Timișoara, echipa fanilor poliști, și ea recent promovată în al treilea eșalon.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here