Gorjul se coace la peste 37 de grade Celsius

177

Agenţia Naţională pentru Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă pentru judeţul Gorj în perioada 28 – 30 iulie 2013. Mai grav este că şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. La nivelul judeţului, se au în vedere o serie de măsuri specifice care să preîntâmpine eventuale incidente. Misiunea revine structurilor din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Gorj, în intervalul 28 – 30 iulie 2013 vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.
Specialiştii din cadrul ISU Gorj vin cu o serie de recomandări privind protecţia populaţiei pe timp de caniculă. Aceştia recomandă să aerisiţi camerele dimineaţa devreme sau seara târziu şi să reglaţi aerul condiţionat la 5 C sub temperatura ambientală. Dacă sunteţi pe stradă sau la muncă, este recomandabil să vă deplasaţi în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). “Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete. Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens desfăşurat in exterior, între orele 11:00 şi 18:00. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare, întrucât sunt diuretice. Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere). Nu lăsaţi copilul singur în maşină”, spun specialiştii ISU.

Persoanele care suferă de diferite afecţiuni, să ceară sfatul medicului
O altă recomandare din partea ISU Gorj este aceea de a cere sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră. Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este util ca în perioada caniculei să se consulte, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here