Sănătatea gojeană este lovită din plin de criza economică. Salariaţii sistemului nu mai primesc sporuri salariale, fiindu-le reduse şi lefurile de bază, chiar în perioada concediilor. Nici sistemul universitar de stat din Gorj nu stă prea bine la capitolul plăţi salariale.
ASP-ul primeşte salarii reduse cu 40%
Începând cu luna iunie, angajaţii Autorităţii de Sănătate Publică Gorj primesc salarii mai mici cu 40%. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că pleacă acasă cu bani mai puţini. Un salariat poate să ia mai puţin chiar şi cu câteva sute de lei bune. Sindicatele vor să discute cu conducerea de la Bucureşti, mai ales că veştile care ajung la urechile angajaţilor nu sunt deloc bune. De la toamnă, situaţia s-ar putea înrăutăţi. Reducerea cu aproape jumătate a salariilor lunare creşte starea de tensiune din sistemul sanitar. Totuşi, se speră că situaţia este una temporară şi că până la sfârşitul anului se va reuşi recuperarea banilor. “De exemplu, eu plec acasă cu 4 milioane de lei mai puţin pe lună. Bineînţeles că nu-mi convine, nimănui nu i-ar conveni. Sporurile au fost reduse din cauza crizei financiare şi au început să fie reţinute încă din luna iunie. Aceste sporuri sunt sporuri prevăzute de lege, unele dintre ele câştigate prin instanţe judecătoreşti”, spunea Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a ASP Gorj. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru cei 157 de angajaţi ai sanatoriului de la Dobriţa. Pentru aceştia, a fost redus sporul de periculozitate cu un procent de 40%, ceea ce înseamnă o economie lunară la bugetul unităţii de 60.000 de lei . Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, conducerea se gândeşte ca din toamnă, să reducă unele sporuri. Florin Mergea, directorul spitalului, spunea că au fost deja făcute unele calcule pe care vrea să le discute cu sindicatele.
Profesorii universitari, cu buzunarele mai goale
Cu toate că Universitatea Constantin Brâncuşi nu a luat în calcul reducerea de personal, totuşi nu a putut evita reducerea lefurilor , chiar şi ale profesorilor universitari, pentru a putea face faţă recesiunii economice, care seceră instituţiile statului. Dacă UCB –ul era renumită în ţară pentru salariile enorme pe care le primeau profesorii, acum aceasta a lăsat steagul mai jos, cu aproape 40% procent de reducere a sporurilor. Surse din cadrul instituţiei de învăţământ superior spun că măsura a fost luată chiar din luna februarie a acestui an. Acum, profesorii universitari pleacă acasă cu lefuri cuprinse între 4.000 şi 4.500 de lei, comparativ cu anii anteriori, când pe lângă salariul de bază de minim 7.000 de lei, mai primeau şi sporuri frumuşele pentru orele suplimentare. Astfel, la UCB, un profesor universitar, fără o vechime prea mare în câmpul muncii, ajungea să plece acasă cu peste 11.000 de lei pe lună.
Oana Paloş