Gorjul, pe harta contrabandiştilor de ţigări

317

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au descoperit două fabrici în judeţele Teleorman şi Vaslui, unde se produceau ilegal ţigări. Şi în Gorj au fost găsite şi indisponibilizate importante cantităţi de materii prime şi materiale folosite în producţia şi comercializarea ilegală de ţigarete.

Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, la ,,fabrica” din Vaslui au fost găsite peste 189.000 de pachete de ţigări şi 590 de kilograme de tutun brut şi materialele utilizate pentru confecţionarea ţigaretelor. De asemenea, în Teleorman, poliţiştii şi comisarii Gărzii Financiare au indisponibilizat 55 de tone de tutun prelucrat şi neprelucrat, 5 paleţi de role de celofan şi peste 1.000 de role de hârtie, carton, aluminiu, tutun-tabac, folosite în producţia de ţigarete.

Italieni şi sirieni, în reţea

Pe 9 noiembrie, poliţiştii au oprit în trafic, în judeţul Vrancea, o autospecială ce transporta ţigări conform documentelor de însoţire.

În urma verificărilor amănunţite, s-a stabilit că autovehiculul în cauză transporta 1.710.000 de ţigări de diferite mărci (85.5000 de pachete), în valoare de peste 1.600.000 de lei, care nu erau marcate corespunzător sau nu aveau marcaj. Marfa era expediată de către o societate, antrepozitar autorizat de ţigarete, cu sediul în Vaslui, având ca administrator un cetăţean sirian. La sediul acestei societăţi poliţiştii au mai găsit 1.150.000 de ţigări (57.500 de pachete) care nu îndeplineau condiţiile de marcare. De asemenea, dintr-un spaţiu alăturat au mai fost confiscate 925.580 de ţigarete (46.279 de pachete) de diferite mărci, produse la două societăţi de profil, din judeţul Vaslui, respectiv din judeţul Caraş Severin, purtând timbre ale acestor doi producători sau netimbrate. Au mai fost ridicate de asemenea, 100.000 de ţigarete vrac şi 590 de kilograme de tutun brut. Anchetatorii au pus sub acuzare doi administratori ai unor societăţi comerciale din Vaslui şi pe conducătorul autospecialei. În celălalt caz, poliţiştii au descoperit că în fabrica din Teleorman erau produse ilegal ţigări de către o grupare coordonată de un cetăţean italian.

Percheziţii în Gorj

Pe 11 noiembrie, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare şi 10 verificări la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale din mai multe judeţe.

Astfel, în Bucureşti şi judeţele Argeş, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea au fost găsite şi indisponibilizate importante cantităţi de materii prime şi materiale folosite în producţia şi comercializarea ilegală de ţigarete, respectiv 3.564.000 de filtre, cu dimensiuni atipice pentru fabricarea ţigaretelor omologate pe piaţa din România, susceptibile a fi folosite la fabricarea de ţigarete ale unei mărci neomologate pe piaţa europeană. Au mai fost descoperite 55 de tone de tutun prelucrat şi neprelucrat, 5 paleţi de role de celofan, 998 de role de hârtie, 60 de role de carton, 18 role de folie de aluminiu, 72 de role de tutun-tabac, toate folosite în producţia de ţigarete. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada 2007 şi până în prezent, tipografia care a tipărit blanchete pentru ţigaretele produse de firmele percheziţionate, a livrat aproximativ 18.000.000 de blanchete pentru ţigarete având inscripţionate diferite mărci.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here