Gorjul ocupă locul întâi pe țară la numărul focarelor active de pestă porcină africană

465

Potrivit datelor anunţate, vineri, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), țara noastră înregistrează în prezent un număr de 438 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 36 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A.

Cele mai multe focare sunt în judeţele: Gorj – 66, Arad – 43, Cluj – 28, Sălaj – 25, câte 23 în Bihor şi Ilfov, câte 22 în Alba şi Sibiu. În intervalul 11 – 17 februarie 2021 au fost înregistrate 35 de focare noi de PPA: Județul Alba – 2 focare; Județul Bihor – 2 focare; Județul Buzău – 6 focare; Județul Dolj – un focar; Județul Gorj – 3 focare; Județul Maramureș – un focar; Județul Mureș – 2 focare; Județul Satu Mare – 10 focare; Județul Sălaj – un focar; Județul Timiș – un focar; Județul Teleorman – un focar; Județul Vâlcea – 5 focare; și au fost stinse 21 de focare de PPA: Județul Buzău – 9 focare; Județul Giurgiu – 2 focare; Județul Neamț – 2 focare; Județul Sălaj – 2 focare; Județul Timiș – 3 focare; Județul Vâlcea – 3 focare.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here