Gorjul, cu cele mai multe biserici din lemn din ţară de care se alege praful!

914
Consultantul în proiecte pe fonduri europene Marinela Strîmbulescu (şi purtător de cuvânt al Pro Romnânia Gorj) a amintit că 18 Aprilie este Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor. Avem judeţul cu cele mai multe biserici vechi din lemn, însă acestea au fost abandonate, acuză aceasta pe Facebook.
“Gorjul deține cele mai multe biserici de lemn din țară, dar nu suntem în stare să le salvăm!
O statistică a bisericilor de lemn din România înscrise în Lista Monumentelor Istorice, arată că Gorjul este judeţul cu cele mai multe astfel de obiective de patrimoniu cultural naţional. Știați!? Majoritatea bisericilor de lemn din Gorj sunt însă cenușăresele spirituale ale județului.
Doar câteva dintre cele 119 biserici de lemn au fost restaurate, unele au fost strămutate la Craiova, în timp ce pentru restul se apropie sfârșitul!
Se poate constata că peste tot unde bisericile de lemn au fost părăsite și se degradează, comunitățile au investit în ctitorii noi. De la an la an numărul bisericilor de lemn părăsite crește, iar interesul comunităților de a le întreține scade. Din cele în care încă se mai săvârșesc slujbe religioase, multe sunt grav alterate de modernizări inadecvate, dacă nu prefăcute din materiale noi.
Cât va rămâne din acest tezaur generațiilor viitoare?
Avem nevoie de soluții pentru salvarea bisericilor de lemn din Gorj! Acestea trebuie incluse în strategia de dezvoltare a turismului din Gorj.
Avem nevoie de relansarea turismului în Gorj, iar cel religios poate aduce beneficii comunităților rurale. Fiecare biserică de lemn are povestea ei! Trebuie doar să le facem cunoscute. Destul cu ignoranța, praful și uitarea așternute peste aceste comori ale Gorjului. În curând vă vom spune cum putem salva bisericile de lemn și duce turiștii în satele Gorjului!”, a anunţat Marinela Strîmbulescu pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here