Gorjul are peste două mii de epileptici

616

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sunt 2.033 de bolnavi de epilepsie. Dintre aceştia, 189 au primit diagnosticul pe parcursul anului trecut. Aproximativ 2% dintre persoanele adulte prezintă o criză epileptică la un moment dat în cursul vieţii.

Medicii spun că de cele mai multe ori crizele epileptice debutează în prima parte a copilăriei sau târziu la vârsta adultă. Crizele care debutează înainte de vârsta de doi ani sunt cauzate de obicei de febră înaltă sau de boli metabolice.
Peste două mii de persoane din judeţul nostru suferă de epilepsie, 189 de cazuri fiind depistate pe parcursul anului trecut. „În total, la nivelul judeţului Gorj sunt 2.033 de persoane bolnave de epilepsie. Anul trecut au fost diagnosticaţi 189 de bolnavi, 165 ieşind din evidenţele medicilor”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Primul ajutor în cazul crizelor epileptice
În cazul persoanelor epileptice, tratamentul la domiciliu variază în funcţie de frecvenţa şi tipul crizelor convulsive. Este importantă administrarea regulată a unui anticonvulsiv pentru prevenirea crizelor convulsive.
Dacă pacientul face o criză convulsivă, persoanele de lângă el pot preveni traumatismele prin: asigurarea unui spaţiu moale pe care va fi întins pacientul; întoarcerea persoanei pe o parte; a nu se ţine strâns pacientul; a nu se introduce obiecte în gura pacientului sau a se încerca deschiderea gurii; pacientul nu este în pericol de a-şi înghiţi limba.
De asemenea, este importantă observarea caracteristicilor crizelor convulsive – durata, tipul mişcărilor, direcţia mişcării capului sau ochilor. Aceste caracteristici pot ajuta medicul în diagnosticarea tipului de crize convulsive.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here