Gorjul are aproape 8400 de bolnavi psihic

10

Stresul îi aduce pe oameni în pragul nebuniei. La sfârșitul trimestrului I al anului 2017 au rămas în evidențele medicilor 8.389 gorjeni diagnosticați cu boli psihice, 88 fiind periculoși. Singurul spital de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihic cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea medicală are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul bolnavilor aflaţi acum în Secţia Psihiatrie este 79.

Potrivit statisticilor, în Gorj există peste opt mii de bolnavi psihic, aproape 90 dintre ei fiind periculoşi. „În primul trimestru al anului 2017 au fost confirmate 198 de cazuri noi. Nu mai puţin de 88 sunt bolnavi psihic periculoşi. La sârșitul primelor trei luni ale acestui an au rămas în evidențele medicale 8.389 bolnavi psihic, din care 88 periculoși. Stresul, problemele zilnice fac să apară astfel de probleme. Este bine ca oamenii să se adreseze specialistului, dacă apar tulburări de comportament pe care le poate vedea bolnavul, dar şi cei din jurul lor, dacă observă că nu se mai comportă aşa cum trebuie şi se manifestă diferit”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Mai mulți bolnavi decât decontează statul
Spitalul Orăşenesc Turceni este unitatea medicală gorjeană, unde se tratează bolnavii psihic cronici. Deşi, unitatea are contractate cu CJAS Gorj 72 de paturi, numărul pacienţilor de la Psihiatrie este mai mare. „Avem 79 de pacienţi la Psihiatrie și avem doar 72 de paturi finanțate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cei care sunt de lungă durată rămân internaţi 114 zile, iar cei de scurtă durată – 42 de zile. Toți pacienții beneficiază de același tratament, aceleași condiții hoteliere, hrană, haine și pijamale și așa mai departe. Le asigurăm condiţii optime de spitalizare, chiar dacă ne este destul de greu”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.
Din păcate, acestea sunt doar datele prinse în statistici, în realitate, însă numărul persoanelor cu probleme psihice este, cu siguranţă, mai mare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here