Gorjul are 363 bolnavi de TBC

285

La nivelul judeţului nostru există 363 persoane suferinde de tuberculoză. Câteva zeci dintre acestea sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Din păcate, şapte dintre pacienţi sunt chimiorezistenţi.

Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 285 de cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul trecut, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 27 de gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2014, în Gorj erau rămaşi în evidenţă 311 bolnavi de tuberculoză. Numărul îmbolnăvirilor a continuat să crească în acest an, la sfârşitul trimestrului III rămânând în evidenţe 363 de persoane diagnosticate cu TBC. „În trimestrul III al anului în curs au fost confirmate încă 76 de cazuri de TBC, în final rămânând în evidenţe 363 de bolnavi”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Zeci de pacienţi la Spitalul de Pneumoftiziologie
La ora actuală, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, jumătate din totalul pacienţilor internaţi suferă de TBC. Trist este faptul că, mulţi dintre ei sunt tineri. „La momentul actual avem 141 de pacienţi internaţi, 72 dintre ei tratându-se de TBC, şapte cazuri fiind chimiorezistente. Din păcate, am observat că toate cazurile noi sunt în rândul tinerilor. Noi avem condiţii foarte bune pentru pacienţi, asigurându-le hrană de bună calitate, tratamente specifice şi tot confortul necesar pentru tratarea bolii. Din nefericire, avem şi pacienţi chimiorezistenţi”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin trei săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here