Gorjul ar putea atrage 1,14 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă

708

Gorjul ar putea să atragă peste jumătate din suma pusă la dispoziție României de către Comisia Europeană prin Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ), de 2,2 miliarde de euro. Consiliul Județean Gorj a inițiat, în luna martie, o campanie de colectare a ideilor de proiecte care pot să beneficieze de finanțare și, până în luna iunie, au fost centralizate 276 de propuneri. Valoarea totală a acestor idei de afaceri se ridică la aproximativ 1,14 miliarde de euro, sumă care poate fi atrasă în județ prin proiecte viabile, implementate, în Gorj, în următorii ani.

Ideile de proiecte colectate în urma sondajului public inițiat de CJ Gorj vizează aproape toate categoriile de investiții finanțate prin FTJ, de la înființarea de IMM-uri productive și până la amenajarea de parcuri fotovoltaice, centre logistice, digitalizare, precum și calificare și recalificare profesională conform viitoarelor cerințe ale pieței.

Investiții în energia verde
„Un aspect interesant este acela că în mediul antreprenorial din Gorj se remarcă o tendință foarte clară spre investițiile în sectorul de energie „verde”, fie că vorbim de producția în sine, fie de apariția unor noi afaceri ori transformarea unora existente și eficientizarea lor, prin introducerea acestui tip de energie în procesul de producție. Astfel, o mare parte din ideile de proiecte colectate vizează fie amplasarea de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea unui oarecare grad de auto-sustenabilitate energetică, fie eficientizarea energetică a clădirilor (izolații termice performante, montare de pompe de căldură etc.)”, anunță Consiliul Județean Gorj.
Mai mult decât atât, această tendință de a da ideii de business o formă prietenoasă cu mediul se regăsește în propuneri venite din mai toate domeniile de activitate, de la turism și până la sectorul agricol.

Peste 8.300 de locuri de muncă propuse
Fondul pentru o Tranziție Justă este, în esență, un fond social și vizează, în primul rând, crearea de noi locuri de muncă. Astfel, pentru a-și dovedi viabilitatea, este necesar ca ideile de proiecte să prevadă angajarea unui număr cât mai mare de persoane, preferabil pe o perioadă cât mai lungă de timp. Iar acest lucru se reflectă și în centralizarea CJ Gorj, majoritatea propunerilor având o perioadă de implementare de peste 3 ani. De asemenea, cumulat, în propunerile de proiecte se estimează angajarea a minim 8.300 de persoane. Pentru ca aceste idei să devină proiecte viabile, implementabile, este necesară parcurgerea unor pași suplimentari, în perioada următoare, unul dintre aceștia fiind lansarea unui nou apel public de colectare de propuneri, de data aceasta mult mai complex ca și structură.
În acest mod, pe de o parte, va putea fi făcută o „filtrare” a propunerilor, în așa fel încât să se concretizeze mult mai bine cele viabile și, totodată, va fi extinsă aria de colectare și către persoanele care au aflat mult mai târziu despre finanțările oferite de Fondul pentru o Tranziție Justă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here