Gorjul a pierdut cel mai mare lăutar – Nea Alită Piţigoi, condus pe ultimul drum

454

alita pitigoi si johann rousselot (1)Considerat drept cel mai bun şi de valoare lăutar al judeţului Gorj, Constantin Piţigoi, zis Alită, a trecut în nefiinţă.

Banda condusă de el a cunoscut un real succes pe marile scene ale ţării.

Împreună cu cei doi fraţi ai săi, Alită a format o bandă cu care a cântat la nunţi, moştenind acest lucru de la părinţii săi. O îndeletnicire transmisă din tată în fiu, în familia Piţigoi dragostea pentru muzica autohtonă s-a perpetuat şi la copii şi nepoţi. În urmă cu mai bine de doi ani, banda lui Alită Piţigoi a cântat pe scena Ateneului Român, într-un concert organizat, în principal, de omul de muzică Grigore Leşe. Directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu, a declarat că Gorjul a pierdut, probabil, cel mai mare lăutar autohton. „Unul dintre cei mai buni lăutari ai acestui moment. Cumva premonitoriu, în urmă cu mai bine de doi ani, Girgore leşe organiza, la Ateneul Român, spectacolul «Ultimii Rapsozi» în care a cântat şi Banda lui nea Alită Piţigoi, din Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Gârbaciu.
“O dată cu ei dispare o lume”
alita pitigoi si johann rousselot (36)Omul de cultură gorjean l-a anunţat despre pierdere şi pe Leşe, cel care a văzut în lăutarii cărbuneşteni muzica ce se cânta şi acum o sută de ani sau mai bine. “Duminică, atunci când am aflat, l-am sunat şi pe Grigore Leşe. El se afla într-un spectacol dar am vorbit cu doamna domniei sale care mi-a spus că este tragic mai ales că în lunile acestui an s-au prăpădit mulţi dintre cei care, în spectacolul acela, s-au întâlnit pe scena Ateneului. Este păcat pentru că o dată cu ei dispare o lume. Lăutarii care vin acum au maniera lor de a interpreta, cu totul şi cu totul altfel decât ce se păstrase din străbuni”, a mai spus directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.
Al doilea frate trecut în nefiinţă
Leşe a realizat chiar mai multe emisiuni acasă la Alită, la Târgu-Cărbuneşti, iar muzica lăutarilor cărbuneşteni a fost imprimată chiar pe un CD care a apărut într-o ediţie specială a Jurnalului Naţional. Alită Piţigoi a trecut în nefiinţă la doar o lună după ce un frate al său, Gogă, a părăsit această lume. Consideraţi ultimii rapsozi, fraţii Alită au lăsat în urmă o muzică şi un gen de interpretare vechi de sute de ani care, din păcate, se va pierde. Banda va mai dăinui, probabil, o perioadă, pentru că muzica a fost transmisă şi copiilor şi nepoţilor, dar modul în care aceştia interpretau este inegalabil. Alită Piţigoi va fi condus astăzi pe ultimul drum.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here