Gorjul a mai primit 128.000 lei pentru screening-ul cancerului de col

121

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit 128.000 lei pentru derularea Programului de Screening cancer col uterin în lunile ianuarie şi februarie. În luna ianuarie, potrivit raportărilor făcute la CJAS, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a efectuat teste Babeş-Papanicolau de 26.500 lei, iar Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti de 12.000 lei.

Câteva sute de femei din judeţul nostru au beneficiat de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul unui program ce se derulează în judeţul nostru începând cu luna noiembrie 2012. La nivelul judeţului nostru s-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti.
„Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale menţionate”, precizează reprezentanţii CJAS Gorj. Lista medicilor prin cabinetele cărora se desfăşoară acest program este afişată pe pagina de internet a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Mai mulţi bani pentru depistarea cancerului de col
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj bugetul alocat programului de screening pentru cancerul de col uterin pentru lunile ianuarie şi februarie este de 128.000 lei; cel mai probabil această sumă nu se va consuma în integralitate. „Bugetul iniţial pentru lunile ianuarie şi februarie a fost de 128.000 lei şi probabil că nu se vor consuma toţi banii. În ianuarie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu s-a înregistrat un consum de 26.500 lei, iar la Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti de 12.000 lei. Cu siguranţă în acest an bugetul alocat programului de screening pentru cancerul de col va fi mai mare”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice. Potrivit conducerii CJAS Gorj, „screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here