Gorjul a fost prezent la Târgul de Turism de la Berlin

475

Târgul Internaţional de Turism de la Berlin este unul din cele mai titrate evenimente mondiale de turism şi cea mai mare expoziţie de profil din lume. La ediţia din acest an a târgului, Autoritatea Naţională de Turism din România a invitat şi judeţul nostru, care a fost reprezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj –  Ion Călinoiu, însoţit de directorul Salvamont –  Sabin Cornoiu şi de Ovidiu Popescu – consilier la Cabinetul Preşedintelui CJ. Mii de persoane au vizitat standul unde erau expuse materialele de prezentare ale judeţului nostru.

Târgul Internaţional de Turism de la Berlin un târg care se adresează deopotrivă specialiştilor din turism, touroperatorilor, agenţiilor de turism cât şi publicului larg. În fiecare an, la Târgul de la Berlin participă peste 10.000 de expozanţi şi în jur de 170.000 de vizitatori, deviza neoficială a evenimentului fiind ”cine nu e prezent la Berlin, nu există în turism”. Cifrele oficiale publicate de organizatori pentru ediţia din acest an, desfăşurată între  4 – 8 martie 2015, au fost următoarele:  10.096 de expozanţi din 186 de ţări (mai mult de două treimi din afara Germaniei) şi 175.000 de vizitatori. România a fost prezentă la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin printr-un stand de 394 mp, organizat şi amenajat de Autoritatea Naţională pentru Turism, care a invitat 55 de expozanţi din targ de turism3România şi reprezentanţe ale unor firme româneşti în Germania. Printre aceştia s-au numărat delegaţii ale administraţiilor locale din Iaşi, Sibiu, Alba Iulia, Mehedinţi, Sinaia, Cluj, Neamţ, Maramureş şi Gorj, reprezentanţi ai principalilor touroperatori din România şi Germania – TUI, Transilvania Quest, Active Holiday, Paralela 45, Go East, Discover Romania, agenţii de turism şi hoteluri din România.
La deschiderea oficială a Târgului au participat Adina Secară, şefa Biroului de Informare şi Promovare de la Berlin şi Adriana Stănescu, însărcinată cu afaceri al României în Germania.

Seară românească la Berlin
În data de 4 martie, la standul României, a fost organizată o seară românească, unde au fost servite mâncăruri tradiţionale şi a concertat trupa Nightlooser, care a asigurat programul muzical şi în zilele următoare ale Târgului. „Am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu oficialităţi din România, şeful Biroului de Turism, doamna Adina Secară şi cu doamna Adriana Stănescu de la Ambasadă. Au fost mulţumiţi de prezenţa României. Am avut un stand deosebit şi ne-am bucurat că am fost prezenţi acolo. Am avut discuţii pe tema turismului Balnear şi am prezentat Săcelu. Am discutat şi cu reprezentanţii agenţiilor de turism din ţară şi avem o deschidere totală”, a menţionat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj.

Primari gorjeni, în vizită la Berlin
Având în vedere importanţa, dar şi amploarea evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a adresat o targ turism Berlin2invitaţie de participare către primari ai localităţilor gorjene.  Au fost prezenţi, de asemenea, la Berlin: Adi Câmpeanu – primarul comunei Runcu, Aristide Şerbănescu – primarul comunei Schela – Ioana Bușe, primarul comunei Berleşti – Maria Dumitraşcu – primarul comunei Stoina, Emil Cătănoiu – primarul comunei Căpreni, Ovidiu Pungan – primarul comunei Bălăneşti; Marian Rotaru – primarul comunei Leleşti şi Ion Ciocea – primarul comunei Bustuchin. Reprezentanţii comunelor gorjene au participat la evenimentul de deschidere a Târgului Internaţional de Turism de la Berlin şi la seara românească, în zilele următoare vizitând expoziţia şi participând împreună cu delegaţia judeţului Mehedinţi la întâlniri şi evenimente.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj – Ion Călinoiu a fost prezent la eveniment în zilele de 4 şi 5 martie, unde a avut întâlniri cu oficiali din turism, cu reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi cu consultanţi pe probleme de afaceri şi turism în Germania.

Cornoiu, ambasadorul turismului gorjean
Activităţile de contacte internaţionale şi promovare turistică au fost realizate de Sabin Cornoiu şi Ovidiu Popescu, care au participat la întrevederi cu reprezentanţi de turism din alte ţări şi, în zilele în care evenimentul a fost deschis pentru public, au prezentat destinaţia turistică Gorj şi au distribuit materiale de promovare a destinaţiilor din judeţul Gorj.  „România a acceptat în standul ei Gorjul, considerând că este bine să fim acolo. Mii de oameni au trecut pe la standul nostru; am împărţit foarte multe materiale de prezentare, ocazie cu care am înţeles ce caută turiştii la aceste târguri, respectiv materiale pe suport de hârtie cu informaţii cât mai concentrate şi CD-uri şi stick-uri de prezentare. Ne-am bucurat că am găsit acolo şi un gorjean originar din Novaci, care era plecat din ţară de 30 de ani şi care a petrecut ceva timp la standul nostru. A fost o experienţă extraordinară”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Filmul de prezentare al judeţului Gorj a rulat în perioada târgului pe videoplasma amplasată la intrarea în standul României, vizitatorii fiind atraşi de imaginile spectaculoase ale filmului. Premiul internaţional pentru turism, «Mărul de aur» obţinut de judeţul Gorj, ca destinaţie turistică şi culturală unicat a fost expus şi prezentat în cadrul Târgului Internaţional de Turism de la Berlin. A fost, de asemenea, realizată o întrevedere cu Marius Andra, director în cadrul Ministerului Economiei, Afacerilor şi Turismului, cu care au fost discutate strategiile de promovare al Gorjului şi viitoarele acţiuni necesare pentru punerea în valoare a potenţialului turistic al Gorjului, vizând în mod special evenimentul internaţional “Vino acasă la Brâncuşi!” pe care Consiliul Judeţean Gorj îl va derula în luna august, la Târgu Jiu. S-a relaţionat foarte bine cu agenţiile de turism din România prezente la eveniment, cu care au fost discutate viitoare proiecte de colaborare.

Concluziile CJ Gorj
În urma participării la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, a contactelor realizate şi a discuţiilor purtate cu oficiali, touroperatori naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai agenţiilor de turism s-au evidenţiat următoarele concluzii: la nivel naţional, Germania este considerată în top 3 pe lista turiştilor străini care vizitează România. Cele mai solicitate destinaţii în România sunt oraşele: Sibiu, Braşov, Sighişoara, în general Transilvania,  Delta Dunării şi Calinoiu la Targul de turismmănăstirile din nordul Moldovei; turiştii germani sunt interesaţi, preponderent, de natură, de drumeţii în aer liber, de zone cât mai curate şi de ofertele care ţin de tradiţiile locale (obiceiuri, mâncare tradiţională, evenimente locale cu specific tradiţional); cele mai frecvente întrebări au fost cele legate de existenţa unui aeroport în apropiere, de infrastructura pentru turism şi de evenimentele locale; în urma prezentării ofertelor turistice în Gorj, interesul publicului s-a manifestat în principal pentru zona montană, (preponderent Transalpina) turismul în natură şi de aventură (peşteri, păduri, râuri, drumuri de munte etc.), pentru Ansamblul brâncuşian “Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, dar şi pentru turismul monahal;
Urmare discuţiilor cu consultanţii germani pe probleme de turism şi afaceri, concluzia a fost că, pentru piaţa germană, e necesară o reclamă pe canalele media accesibile germanului de rând, cu un tip de campanie modernă, Sabin Cornoiuadaptată la tendinţele actuale, în special pe posturile de televiziune; a fost, de asemenea, recomandată o mai bună vizibilitate pe Internet, atât prin site-urile instituţionale, cât şi prin crearea de bloguri de turism;
S-a constatat, de asemenea, necesitatea amenajării de parcări pentru rulote, foarte mulţi dintre turiştii germani, fiind atraşi de acest tip de turism.
În acest context, Consiliul Judeţean Gorj şi-a propus ca, în cel mai scurt timp să analizeze spaţiile disponibile şi să demareze studii de fezabilitate pentru amenajarea de parcări dotate cu utilităţile necesare (locuri de campare şi parcare, branşamente la energie electrică, apă şi canalizare etc.).
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here