Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomandă cetăţenilor să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. Intoxicaţiile cu ciuperci pot avea urmări grave, de aceea, populaţia este sfătuită să consume doar ciuperci achiziţionate din magazine.
În această perioadă, medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor intoxicaţi cu ciuperci să crească. Specialiştii în sănătate publică speră ca în judeţul nostru să nu existe probleme cauzate de intoxicaţiile cu ciuperci, tocmai de aceea, cetăţenii sunt sfătuiţi să fie precauţi în privinţa achiziţionării şi consumului de ciuperci. “Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate direct din natură, sau cumpărate din locuri neavizate. Aceste intoxicaţii pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Din acest motiv, noi îi sfătuim pe cetăţeni să cumpere ciuperci din zone autorizate, din magazine şi hipermarketuri unde, înainte de a fi scoase la vânzare, ciupercile sunt atent verificate”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Mare atenţie la ciuperci!
Mulţi gorjeni culeg mânătărci, sau bureţi de pădure, fie pentru comercializarea acestora, fie pentru consumul propriu. Specialiştii le recomandă să fie foarte atenţi înainte de a le prepara şi mânca. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia asupra pericolului presupus de consumul de ciuperci otrăvitoare. “Sunt multe specii otrăvitoare. Perioada de incubaţie depinde de tipul de ciuperci, cantitate ingerată, dar pot apărea simptome de la 15 minute la 3 ore şi se manifestă prin: hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede, greţuri, vărsături, tulburări gastrointestinale. În cazuri grave apare coma şi apoi decesul; tocmai de aceea este necesar să ne prezentăm urgent la medic, la primele simptome. În plus, şi mai grave sunt aceste intoxicaţii la copii. Ei sunt de multe ori victime sigure. Este important de ştiut că în ultimul timp au apărut printre ciupercile bune unele care sunt otrăvitoare, de la ploi, şi din câte se pare au apărut chiar şi mutaţii între ele”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Intoxicaţiile cu ciuperci pot cauza decesul
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice. În general, potrivit specialiştilor, “intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micşorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale, simptome generale (frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreţie salivară şi renală)”. Gravitatea intoxicaţiei cu ciuperci poate fi atât de mare, încât poate duce la deces.
Minodora Sucea