Gorjenii solicită audienţe pentru a li se explica schimbările Codului Rutier

188

Modificările aduse Codului Rutier care a intrat în vigoare la data de 19 ianuarie 2013, privind circulaţia pe drumurile publice, ridică întrebări gorjenilor. Ba mai mult la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule Gorj, oamenii vin în audienţă pentru a li se explica aspecte legate de vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere pentru anumite categorii de vehicule.

O serie de modificări au fost aduse la Codul Rutier printre care şi vârsta minimă pentru obţinerea unei anumite categorii de vehicule. „Mă refer strict la noua lege care a intrat în vigoare la data de 19 ianuarie 2013, respectiv legea 203 care aduce completări şi modificări la Ordonanţa de Urgenţă 195 din 2012, privind circulaţia pe drumurile publice. Ce este foarte important şi primim extraordinar de multe telefoane şi oameni în audienţă, legat de vârsta minimă obligatorie în vederea prezentării la examenul de obţinere a permisului de conducere. Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A; 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Troleibuz şi Tramvai.”, a preciza Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule Gorj. De asemenea, Ţacu a ţinut să precizeze că: “Cu siguranţă observaţi modificările legate de vârstă pentru categoriile C, CE până la intrarea în vigoare a acestei legi, acestea erau 18 ani iar pentru categoria D era 21 de ani. Cu siguranţă am făcut un pas important în limitele de vârstă, întrucât ştim foarte bine, foarte multe accidente au avut loc în ţară legat de lipsa de experienţă dar şi vârsta care era foarte mică”.

Neclarităţi
O altă neclaritate pe care o au gorjenii este aceea că având permis de conducere de o altă categorie, pot să conducă autovehicule din categoria AM?!. „Sigur pot să conducă având permis de conducere din orice categorie şi sigur poate să conducă autovehicule din categoria AM”, a mai spus Ţacu.
O altă problemă care a dus la aglomeraţia care s-a creat la sediul serviciului legată de perioada de valabilitate administrativă a permisului de conducere. Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea: 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv; 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.”
În judeţ 7570 de persoane s-au prezentat pentru preschimbarea permisului de conducere în numai 12 zile până la modificarea Codului Rutier.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here