Gorjenii, sfătuiţi să evite expunerea la frig

287

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi, atenţionează specialiştii în sănătate publică. Toate aceste recomandări sunt făcute în contextul în care un nou val de ger a fost anunţat de meteorologi pentru intervalul 6-9 ianuarie.

Medicii recomandă populaţiei, în perioadele cu temperaturi scăzute, să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice, dar şi deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. „Vârstnicii, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Totodată, o atenţie specială trebuie acordată copiilor, iar părinţii sunt rugaţi să evite transportul acestora pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
DSP mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, precum şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here