Gorjenii se tem de norul de cenuşă islandez

341
nor de cenusaNorul de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei s-a extins, până sâmbătă seara, inclusiv deasupra României. Autorităţile au dat asigurări că populaţia nu va fi afectată.

Gorjenii se tem, totuşi, de pericolul pe care norul de cenuşă îl poate prezenta asupra sănătăţii. Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a început să erupă în urmă cu aproape o lună. Miercuri, 14 aprilie, a împroşcat în aer un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian al Europei. Astfel a intrat în atenţia întregii lumi.

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull este subiect de ample discuţii în rândul gorjenilor. De sămbătă, când norul de cenuşă vulcanică a ajuns deasupra teritoriului ţării noastre, acest fenomen a devenit principala preocupare şi temă de dezbatere nu doar pe canalele media, ci şi în rândul populaţiei.
cenusa vulcan„Cum să nu te îngrijoreze aşa ceva? Nu în fiecare zi, sau an, am avut deasupra capului un nor de cenuşă vulcanică. Acum, când îl avem, e normal să fim speriaţi şi dezorientaţi. Din presă am aflat că nu avem de ce să ne facem griji. Dar, nu ştim ce se poate întâmpla. Ne putem aştepta la urmări neplăcute. Dioxidul ăla din cenuşă să nu credeţi că ne face bine”, spunea, îngrijorat, un gorjean aflat la cumpărături într-un hipermarket din Târgu-Jiu. Problemele sociale cu care ne confruntăm tind să fie trecute în umbră.Gorjenii sunt mai preocupaţi de sănătate decât de lipsa banilor, disponibilizări, greve şi aşa mai departe.
Magdalena Popa, din Târgu-Jiu ne-a mărturisit că medicul a informat-o despre pericolul pe care l-ar putea reprezenta norul de cenuşă.
„Eu am probleme de sănătate. Sufăr de astm. Am luat legatura cu medicul meu şi mi-a spus că, într-adevăr, ar trebui să-mi iau anumite măsuri de precauţie. Trebuie să am în permanenţă la mine medicamentele, mai ales când sunt plecată de acasă. În acelaşi timp, doctorul mi-a zis că există informaţii cum că populaţia nu va fi afectată de cenuşă pentru că norul e la o înălţime foarte mare. Totuşi, vreau să vă spun că sunt destul de speriată. Şi ca mine mai sunt mulţi gorjeni”, ne-a mărturisit cu sinceritate femeia.
islanda-vulcanTemeri nefondate
Se pare că gorjenii s-au speriat fără motiv. Nu vor fi afectaţi de norul de cenuşă vulcanică. Nu doar că acesta este la o altitudine de peste 6000 de metri, dar nici nu va tranzita spaţiul aerian al judeţului nostru.
Contactat telefonic, Radu Socolovschi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM)Gorj, a transmis un mesaj prin care să-i liniştească pe gorjeni. „Gorjul a fost ocolit de norul de cenuşă vulcanică. Avem un comitet pentru situaţii de urgenţă, care s-ar fi întrunit şi ar fi instituit măsurile ce se impuneau.
Dar nu e cazul, pentru că nu a ajuns şi nici nu cred că va ajunge la noi”, a declarat şeful APM Gorj. Conform datelor de la nivel central, „acest nor are o orientare către nord-est. Nu a ajuns deasupra judeţului nostru. Dacă se va întâmpla, deşi nu cred, vom informa populaţia prin canalele media. Până în prezent nu avem nici un motiv de îngrijorare. Aşadar, gorjenii pot să stea liniştiţi!”, a conchis Radu Socolovschi.
Efectele erupţiei vulcanice ar putea fi catastrofale
Tulburarea traficului aerian este doar una dintre urmările împrăştierii în aer a norului de cenuşă vulcanică. Şi poate cea mai puţin importantă, din punct de vedere al gravităţii fenomenului.
Mai însemnate sunt ploile abundente – multe dintre ele acide – cauzate de cenuşa ale cărei particule foarte fine acţionează ca nuclee de condensare pentru umezeala din atmosferă.
Depozitele de materiale vulcanice duc la defertilizarea pământurilor, distrugerea recoltelor, foamete, moartea animalelor.
Minodora Sucea
Vin ploile!
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat că de astăzi va ploua serios în România. Ploile nu vor aduce la sol materie din norul vulcanic.
De asemenea, acestea nu au legătură cu faptul că norul de cenuşă vulcanică a traversat ţara. „Norii de ploaie se vor forma la o altitudine de sub 6.000 de metri, iar în ipoteza în care norul de cenuşă îşi va menţine altitudinea actuală, de peste 6.000 de metri, atunci nu vor fi probleme, pentru că nu vor interacţiona”, a precizat Ion Sandu în cadrul unei emisiuni televizate.
Averse în Gorj
Conform prognozei meteorologice, în judeţul nostru mâine vor fi averse. Şi miercuri vom avea parte de ploi abundente, dar de scurtă durată. Temperaturile vor scădea uşor, minimele ajungând la 7 grade Celsius, iar maximele nu vor depăşi 17 grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here