Gorjenii se serbează de Sfântul Nicolae

446

Mare sărbătoare mâine pentru aproximativ 14.000 de gorjeni care îşi serbează onomastica cu ocazia Sfântului Nicolae. Fie că se numesc Nicu, Nicoleta, Niculina ori Nicolae, gorjenii vor ridica mâine un pahar în cinstea lor alături de familie şi prieteni.

De asemenea, la nivel naţional, peste 800 de mii de români îşi celebrează onomastica de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, mai bine de jumătate sunt bărbaţi, cele mai răspândite prenume fiind Nicolae/ Nicolaie, urmat de Nicoleta.
Sfântul Ierarh Nicolae este, probabil, cel mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii noastre, şi nu numai. Popularitatea de care el se bucură se datorează în primul rând generozităţii sale faţă de cei săraci şi nevoiaşi. El este ocrotitorul prin excelenţă al marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţi la judecată.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here