Gorjenii scapă de amenzile din pandemie. Sancțiunile, transformate în avertismente!

975

Amenzi date mai mult degeaba! Instanțele de judecată au anulat sau înlocuit cu avertisment majoritatea amenzilor date în pandemie pentru nepurtarea măștii de protecție. Este și cazul unui bărbat din comuna gorjeană Drăgotești care a reușit anularea procesului-verbal de contravenţie şi transformarea amenzii în avertisment.

Bărbatul a fost amendat de poliție cu suma de 500 de lei. reținându-se că în data de 27 martie, anul trecut, ora 04:30, se afla într-o anexă a unei societăți comerciale cu mai multe persoane care stăteau la mese și consumau băuturi alcoolice, fără a respecta distanțarea socială, fără a purta mască de protecție și fără a avea declarație pe propria răspundere.
Gorjeanul a atacat în instanță procesul verbal de contravenție. În motivarea plângerii, bărbatul a declarat că se afla în spațiul comercial, dar consuma o cafea și o bere fără alcool, purta masca facială și avea declarația pe propria răspundere, fără a dovedi însă aceste aspecte. Astfel, instanța a constatat că fapta există și corespunde celor consemnate în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare.
Judecătoria Motru a apreciat însă că sancțiunea avertismentului ar fi proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, „fiind mai potrivită realizării scopului general al aplicării unei sancţiuni contravenţionale, acela de a atrage atenţia contravenientului asupra faptei săvârşite şi de a-l determina să respecte dispoziţiile legale”.

„A beneficiat de clemența polițistului”
Poliția Gorj nu a fost de acord cu înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment și a atacat sentința: „Sancţiunea contravențională a amenzii este aplicată în cuantumul minim prevăzut de lege, împrejurare din care rezultă că petentul a beneficiat de clemența agentului constatator în procesul de individualizare a sancțiunii contravenționale. (…) Această faptă nu poate fi catalogată ca una cu un pericol social redus, având în vedere lupta continuă dusă împotriva noului virus şi lungul șir de măsuri luate pentru a diminua riscul de infectare”. Gorjeanul a cerut din nou respingerea cererii IPJ Gorj. A susținut că în ziua respectivă se afla la societatea comercială pentru a face unele cumpărături pentru familie, că şi-a comandat şi o cafea, iar în spațiu mai erau „două-trei persoane ce serveau cafea sau bere”. La un moment dat a apărut un polițist care i-a întrebat de mască, „însă nu aveam cum să port masca fiindcă beam cafea”, s-a apărat bărbatul.

Amendă împovărătoare
Două zile mai târziu, bărbatul s-a trezit acasă cu procesul verbal de contravenţie prin care a fost amendat cu suma de 500 lei.
Tribunalul Gorj a respins cererea IPJ Gorj, menținând decizia instanței de fond.
„Tribunalul are în vedere împrejurarea că nu s-a produs un pericol concret pentru celelalte persoane, astfel cum se observă din circumstanţele concrete de comitere a faptei, respectiv prezenţa într-o anexă a unui magazin de pe raza satului, ora reţinută ca fiind a comiterii faptei, respectiv ora 04:30, când persoanele sunt retrase în locuinţă pentru odihnă. De asemenea, se vor avea în vedere şi circumstanţele personale ale contravenientului, iar din probele administrate în cauză nu s-a făcut dovada că a mai comis fapte similare, astfel încât se apreciază în mod temeinic că amenda de 500 lei este împovărătoare şi nu are rolul de a îndeplini finalitatea urmărită de legiuitor, sancţiunea avertismentului aplicată de prima instanţă corespunzând gradului concret de pericol social al fapte reţinute în sarcina intimatului petent”, a motivat instanța.
Sentința dată în urmă cu câteva zile de Tribunalul Gorj este definitivă. Și cazul nu este unul singular. Mulți gorjeni care au atacat aceste amenzi în instanță au avut câștig de cauză. Sancțiunile au fost înlocuite de judecători cu avertisment ori au fost anulate sau mult diminuate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here