Gorjenii, premiaţi la Festivalul “Strugurele de Aur”

431

cristina soreanu 2Judeţul nostru are destule motive să se mândrească atunci când vine vorba de tineri talentaţi, fapt confirmat şi de numeroasele premii obţinute de aceştia la diferite concursuri şi festivaluri naţionale sau internaţionale. Una dintre aceste tinere talente este Elena Cristiana Soreanu, o tânără de 17 ani a cărei voce a impresionat juriul oricărui concurs la care a participat.

La numai 17 ani, Elena Cristiana Soreanu a reuşit să adune o frumoasă colecţie de diplome şi premii obţinute la diverse festivaluri de muzică populară din ţară. Cel mai recent premiu obţinut de talentata solistă de muzică populară este cel obţinut la Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de aur” de la Alba Iulia, unde Elena a reuşit să obţină Premiul I. Festivalul „Strugurele de aur” s-a desfăşurat în perioada 8-11 septembrie, la Alba Iulia. Ajuns deja la cea de-a XI-a ediţie, festivalul a devenit unul dintre evenimentele folclorice importante din România, reuşind în fiecare an să adune laolaltă interpreţi talentaţi. Acest lucru este dovedit şi de numărul mare de concurenţi care s-au prezentat la preselecţia din data de 27 iulie; nu mai puţin de 71 de concurenţi din toată ţară au participat la preselecţie, rămânând însă în concurs numai 34 de solişti vocali şi 7 solişti instrumentali. Patru dintre aceşti finalişti au fost gorjeni. Elena Cristiana Soreanu, Maria Luciana Ene, Ionela Guzic şi Alexandra Mărculescu sunt cei care au reprezentat judeţul nostru la acest festival, reuşind să aducă acasă nu unul, ci două premii. Astfel, Cristiana Soreanu, din Bumbeşti-Jiu, a reuşit să obţină premiul I la secţiunea „solişti vocali”, în timp ce Luciana Ene, din Băleşti, a obţinut premiul III la aceeaşi secţiune.

Viitorul folclorului gorjenesc, pe mâini bune

Cristiana Soreanu a împlinit joi 17 ani aşa că acest premiu a reprezentat totodată şi un frumos cadou de „La mulţi ani”, chiar dacă l-a primit puţin mai devreme. De altfel, Cristiana ne-a mărturisit că este unul dintre cele mai mari premii obţinute şi unul de care este foarte mândră, mai ales că juriul acestui festival a fost format din personalităţi de prestigiu din domeniu. Nu este însă primul premiu obţinut de tânăra interpretă de muzică populară; printre premiile obţinute de aceasta pot fi enumerate: Trofeul Festivalului Naţional „Rapsodia Românească” (Bucureşti, 2010), locul I la Festivalul Naţional „Flori de mai” (Cluj Napoca, 2010), locul I la Festivalul Naţional al Viei şi Viului (Vânju Mare, 2010), locul I la Festivalul „Plai de Cântec şi de Dor” (Ciuperceni, 2011). Elena Cristiana a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă în anul 2008 iar în prezent este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, specializarea matematică-informatică.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here