Gorjenii pot merge la medic fără cardul de sănătate, până la 1 februarie

368

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă că utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015. Astfel, până la sfârşitul acestei luni, gorjenii încă mai pot merge la medic fără card.

Până la data de 1 februarie se face iniţierea cardurilor de sănătate, de către medicii de familie, astfel încât acestea să devină active. „Este un proiect de lege care prevede că de la 1 februarie cardul devine obligatoriu. Până la acea dată, pacienţii vor beneficia de servicii fără card, ca şi până acum”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Noutăţi legislative
Un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii prevede că asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului în cazul în care acesta îi este furat ori se deteriorează sau se pierde. Acelaşi lucru este valabil în cazul modificării datelor personale de identificare. Eliberarea unui nou card naţional se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana respectivă. Până la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberate de casele de asigurări de sănătate, mai prevede proiectul.

Urgenţele se rezolvă fără card
Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate. Cardul de sănătate  va asigura accesul la servicii medicale pe teritoriul României.
Pentru servicii medicale devenite necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul unei ţări din spaţiul UE/SEE/Elveţia, asiguratul poate solicita  la casa de asigurări eliberarea unui card european de sănătate (CEASS).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here