Gorjenii pot depune la DGASPC cereri de decontare a transportului în cazul persoanelor cu dizabilități

1066

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) anunță faptul că persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor legali pot decide de acum înainte dacă vor folosi mașina proprie pentru deplasări, caz în care beneficiază de un decont, sau dacă optează pentru bilete gratuite.

Hotărârea Guvernului referitoare la aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum și pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 24 alin.(9) și (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial. Beneficiarii programului sunt: persoanele cu handicap; reprezentanții legali ai acestora; părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii. Beneficiile sunt: acordarea gratuităţii la transportul interurban sau decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Procedura a intrat în vigoare în această lună, iar decontarea efectivă se face în maximum 60 de zile. Dacă a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav. De altfel, dacă se optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport interurban, persoana nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face pentru o perioadă de 12 luni, cuprinsă în perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.

DGASPC Gorj face plata în maxim 60 de zile
Decontarea carburantului se face în baza unei cereri de decontare. Însoțitorul persoanei cu handicap poate fi orice persoană care o însoțește și asigură conducerea autovehiculului în timpul deplasării. Cererea de decontare cuprinde: o declarație pe propria răspundere potrivit căreia călătoria cu autoturismul a avut loc în interesul persoanei cu handicap; acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. La nivelul județului nostru, solicitările în acest sens se depun la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei și este însoțită de bonul/bonurile fiscale de carburant, emise de societăţile de distribuţie a produselor petroliere. Numărul de călătorii pentru care se decontează carburant în cursul unui an: 24 călătorii pentru persoana cu handicap grav și 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat. În cazul în care limitele prevăzute de lege cu privire la numărul de călătorii sau la suma maximă decontabilă sunt atinse, persoana cu handicap nu mai poate solicita decontarea carburantului până la sfârșitul anului. În vederea decontării carburantului, DGASPC depune la sediul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, până pe data de 10 a lunii decontul pentru decontarea carburantului. Cheltuielile pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se decontează din bugetul DGASPC prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale până la sfârșitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri. Ulterior depunerii cererilor, DGASPC decontează carburantul către persoanele îndreptățite, în termen de maxim 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii și a documentelor aferente.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua ,
    Numele meu este Berindea Paul si posed un certificat de incadrare in grad de handicap nr. 2879/09092021-grav cu asistent personal si doresc sa stiu daca beneficiez de decontare carburant pentru deplasarile mele , cu mentiunea ca am primit de la Casa de Pensii Gorj cupon talon reducere 50% clasa a doua , fiind si pensionar la limita de varsta in numar de 6 calatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here