Gorjenii pot beneficia de efectele haloterapiei la Salina „Tudor Vladimirescu”

564

Inaugurată în luna ianuarie 2013, Salina Artificială de suprafaţă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se ridică la standarde înalte de calitate, fiind şi unica salină din sistemul sanitar. Pentru a beneficia de şedinţe de haloterapie, persoanele care nu sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Efectele haloterapiei sunt multiple, între ele regăsindu-se: stimularea secreţiei bronhiilor şi eliminarea sputei, micşorarea obstrucţiei şi a dispneei, tendinţa de îmbunătăţire a funcţiei pulmonare; diminuarea procesului infecţios-inflamator (raritatea tusei şi a sputei expectorate); creşte semnificativ concentraţia PMN şi activarea acestora; activează şi normalizează unii parametri ai sistemului imun; normalizare a parametrilor echilibrului hidroelectrolitic şi a funcţiei mineralocorticoide a glandelor suprarenale şi aşa mai departe. O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12.
Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară. Salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice.

Confort, relaxare, sănătate
salina1Halocamera prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – remy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai.
Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate. Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii.

Peste 6.800 de ședințe în 2016
Pe parcursul anului 2016, la Salina artificială de suprafaţă “Tudor Vladimirescu” s-au efectuat 6.845 ședințe de haloterapie. “De la 1 ianuarie 2016 până la 31 decembrie, 594 pacienţi au beneficiat de servicii medicale de recuperare medicală respiratorie, însumând 6845 ședințe individuale de haloterapie în Salina “Tudor Vladimirescu“, completate de medicaţie, kinetoterapie, fizioterapie cu aparate medicale de ultimă generaţie, ultrasunete, microunde, electroterapie, magnetoterapie”, a confirmat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Salina artificială de suprafaţă “Tudor Vladimirescu” funcţionează 7 zile din 7, programările făcându-se şi online, pe pagina de internet a Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. De luni până vineri, salina este deschisă până la ora 19.30, iar sâmbăta şi duminica programul de funcționare al salinei este de la 07.30 la 15.30.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here