Gorjenii, oameni rezistenţi la infecţii – La Spitalul Judeţean se monitorizează vizitele

119
spitalul judeteanCazurile grave de infecţie, apărute în Capitală şi vehiculate în presă în ultimele zile i-au determinat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să anunţe că vor controla spitalele din întreaga ţară.

La Gorj încă nu s-a făcut controlul. Situaţia la Târgu-Jiu este sub control, fiind luate măsuri de prevenire a infecţiilor.

Mediatizarea intensă a cazurilor femeilor infectate în timpul spitalizării au mobilizat Ministerul Sănătăţii, care s-a hotărât să controleze spitalele din ţară. La Gorj nu au început controalele, deocamdată. S-au luat, în schimb, măsuri pentru prevenirea infecţiilor. “În urma cazurilor sesizate la Bucureşti, noi am avut o şedinţă de lucru şi am făcut un plan de acţiune. Trebuie să menţionez faptul că noi gestionăm de mult aceste infecţii nozocomiale. Dispunem de soluţii de dezinfecţie şi sterilizare şi putem spune că situaţia este sub control”, ne-a declarat Constantin Pălivan, director medical la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu.
Vizitele în spital sunt atent monitorizate
Pentru evitarea apariţiei infecţiilor, dar şi răspândirii acestora (în cazul în care ar exista), la Spitalul Judeţean s-a luat decizia de a se monitoriza vizitele. “Am hotărât să încercăm şi să reuşim să monitorizăm vizitele. S-a stabilit un număr maxim de vizitatori pentru fiecare pacient. Infecţiile nozocomiale le pot lua şi vizitatorii, de aceea încercăm să limităm accesul acestora în spital”, a adăugat Constantin Pălivan. Conform specialiştilor, “infecţia nozocomiala este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea bacteriană anterioară internării cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecţie nozocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare.”
“Nu s-a ajuns la septicemie”
Infecţii intraspitaliceşti au existat şi în Gorj. Gravitatea acestora, însă, nu s-a ridicat la nivelul cazurilor sesizate recent în capitală. Directorul medical al Spitalului Judeţean, medicul Constantin Pălivan a precizat că “au fost cazuri de infecţie, dar nu atât de grave precum cele de la Bucureşti; adică nu s-a ajuns la septicemie. Noi, gorjenii, suntem oameni rezistenţi, cel puţin asta s-a dovedit de-a lungul timpului.”
Controlul va fi făcut
Unităţile spitaliceşti din Gorj nu vor scăpa de verificări. “Se va face un control, în luna mai cel mai probabil, fie prin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu, adică Direcţia de Sănătate Publică Gorj, fie direct prin delegaţi ai Ministerului. Suntem pregătiţi să primim orice tip de control. Îndeplinim condiţii de siguranţă, deoarece am luat măsuri eficiente de prevenire şi control al bolilor”, a spus în încheiere Constantin Pălivan.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here