Gorjenii mor cu zile

314

gorjeniCăderea economică a judeţului Gorj a adus foarte multe familii în pragul disperării în ceea ce priveşte deteriorarea permanentă a stării de sănătate. Mai toţi disponibilizaţii s-au retras în localităţile limitrofe zonelor de exploatare minieră şi trăiesc în gospodării ţărăneşti, cu reale dificultăţi şi fără nicio asigurare.

Mai mult decât atât, unii dintre ei refuză să se angajeze pe salarii de 4-500 de lei pe lună, întrucât munca la negru îi ajută să-şi achite mai repede datoriile pe care le au la bănci, făcute atunci când creditul se putea obţine numai cu buletinul.

Starea de sărăcie în care se află acum aceste familii îi determină ca şi atunci când sunt bolnavi să nu se prezinte la timp la medicul de familie sau la medicul specialist. Ele apelează în ultimele momente de rezistenţă biologică umană la serviciile de ambulanţă, care îşi fac datoria şi îi transportă pe solicitanţi în camerele de primiri – urgenţe, acolo unde una dintre primele întrebări se referă la existenţa sau lipsa unei asigurări de sănătate.

Conform noilor reglementări, perioada de gratuitate a asistenţei medicale de urgenţă s-a redus de la 72 la 48 de ore, timp în care o afecţiune agravată de amânarea tratării ei la timp nu poate fi de multe ori nici ameliorată.

Adăugând la acest tablou subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate din România, lipsa de personal şi de medicamente şi materiale sanitare, se poate trage concluzia că „s-a dat liber la a muri cu zile”, în ajunul grevei medicilor, care se va desfăşura sub sloganul „jos parafa!”

Exemplu concret

Putem exemplifica o situaţie concretă, a unui bărbat de 52 de ani din Mătăsari, G.I., care pentru a face un ban a plecat la o muncă grea în timpul căreia a căzut dintr-o căruţă, fracturându-şi un braţ şi lovindu-se la cap.

Omul a fost primit în spital 48 de ore, după care a fost externat pentru că legislaţia sanitară n-a mai permis îngrijirea lui gratuită. În trei zile de stat la domiciliu, starea lui de sănătate s-a agravat continuu, ajungând să devină urgenţă majoră, suspectă de un hematom subdural în evoluţie, dezvoltat în urma loviturii la cap. Nu se ştie dacă omul a scăpat fără operaţie pe creier sau cu zile, însă în mod cert trebuie întreprins ceva în legislaţia de protecţie a cetăţeanului român până când nu este prea târziu.

Altfel, pe lângă dramele sociale pe care le vedem în fiecare zi, vom ajunge să înregistrăm numeroase drame de sănătate, care se vor solda cu urmări grave şi dificultăţi pentru familie.

Ori, dacă ţara şi familia nu sunt protejate, dacă sănătatea şi educaţia cetăţeanului român nu sunt priorităţi pentru cei aleşi, la ce bun să-i mai trimitem în Parlament, acolo unde au obligaţia să facă legi bune şi utile!

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here