Gorjenii miliardari de top, căutaţi la avere de ANAF

356

DeschidereMiliardarii din judeţul Gorj, afectaţi sau nu de criza financiară, sunt luaţi la ochi de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), asta ca urmare a înfiinţării viitoarei Direcţii de Verificări Fiscale, ce vizează controlarea averilor ilicite şi chiar confiscarea lor.

Boşii Fiscului promit că vor controla inclusiv conturile din străinătate ale bogătaşilor şi nu exclud verificarea cu prioritate a miliardarilor din Top 300. În această situaţie, atât miliardarii gorjeni aflaţi pe val cât şi cei bântuiţi de faliment vor avea, până la finalul anului, averile radiografiate, inciziile în situaţiile financiare a celor în cauză urmând să se facă, inclusiv, cu sprijin de specialitate din străinătate.

sarcina inscriptionatNicolae Sarcină, Marius Benegui, Ion Pau şi Ion Pătruţ, gorjenii care au figurat în ultimii ani în diverse topuri realizate de reviste de specialitate, sunt câţiva dintre cei peste 300 de români a căror averi vor fi luate, cu siguranţă, la purecat de specialiştii noii Direcţii de Verificări Fiscale. Asta, deoarece, reprezentanţii Fiscului cred că, indiferent dacă averile celor în cauză au crescut ori s-au diminuat, în ultimii ani, sunt semne de întrebare legate de creşterea ori scăderea banilor în conturile miliardarilor. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, anunţă de altfel public cifra celor 300 de români ce vor fi “executaţi” de noul departament de control al averilor, şi susţine că nu s-ar crampona nici dacă cei care vor fi verificaţi ar fi patroni de presă, dimpotrivă.

Sarcină, miliardarul nr.1

Nicolae Sarcină îndeplineşte şi acest criteriu luat în calcul de către specialiştii ANAF, dar faptul că este patron de presă îl face şi mai vulnerabil în faţa acestei verificări. În ultimii ani, omul de afaceri gorjean a reuşit să îşi păstreze supremaţia în topurile miliardarilor români, fiind clasat întotdeauna în faţa altor gorjeni avuţi. În ce priveşte, criza financiară, aceasta i-a priit afaceristului care nu va scăpa, cu siguranţă, de Fiscul pus pe astfel de verificări.

Benegui, avere vizată

beneguiMarius Benegui, patronul firmei Ralbex, nu are afaceri în media iar criza i-a provocat adevărate cutremure în conturi. Investiţiile realizate în anii de glorie dinaintea crizei i-au afectat cel mai mult veniturile, faimoasa firmă intrând recent în insolvenţă. Faptul că Benegui şi-a pierdut locul în topul miliardarilor îl face însă vulnerabil şi pe acest afacerist gorjean. De altfel declaraţiile făcute de Blejnar sunt edificatoare: “Cei mai mulţi bani unde pot fi? La nişte oameni care au derulat afaceri, firmele au fost în pierdere, au intrat în insolvenţă, în faliment. De ce? Au lucrat pe cash”.

Stăpânul cărămizilor, de la DNA la Fisc

patrutIon Pătruţ, administratorul Fabricii de Cărămidă -Macofil SA din Bârseşti, trimis în judecată, la începutul acestui an, de procurorii DNA, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi de sprijinire a unui grup infracţional organizat, în dosarul privind fraudarea unor firme de leasing, lovituri date de clanul “Bucloiu”, este şi el luat la ochi de ANAF. Pătruţ a figurat, de mai multe ori în topul miliardarilor, realizat la nivel naţional, în cel dat publicităţii în 2009 fiind pe poziţia 483, cu o avere, la acea vreme, de 7-8 milioane de euro. Afaceristul cu o vârstă venerabilă de aproape 73 de ani apare pomenit însă, drept inculpat, în ultimele luni doar în dosarul marii înşelăciuni, aflat din februarie pe rolul Tribunalului Gorj. În prezent, Ion Pătruţ controlează circa 48,6% din acţiunile Macofil SA, în timp ce fondul străin de investiţii RC2 are o participaţie de aproape 30%.

Mobila Pau, zgâriată de ANAF

ion pauBosul produselor de mobilier realizate în Gorj, Ion Pau, afaceristul care a figurat şi el în topul miliardarilor ca urmare a banilor realizaţi din această afacere dar şi a celei privind materialele de construcţii, este şi el expus verificării noii Direcţii a lui Blejner. Exportul de mobilă realizat de Koncord Trans, firma afaceristului Pau, în special pe piaţa germană va provoca verificarea conturilor societăţii dar şi tranzacţiile acesteia în străinătate. Sarcină, Benegui, Pau şi Pătruţ nu sunt însă singurii oameni de afaceri din Gorj care vor avea îndreptate asupra lor “tunurile” ANAF, politicienii afacerişti fiind la rândul lor vizaţi la verificarea averilor.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here