Gorjenii l-au comemorat, la Novaci, pe Eroul aviator Vasile Craiu

1480

Marți, 24 august 2021, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură „Dumitru Brezulescu” din Novaci, județul Gorj, s-a desfășurat evenimentul omagial dedicat comemorării a 103 ani de la ultimul zbor al eroului aviator Vasile Craiu, născut în Novacii Gorjului, primul As al aviației de vânătoare românești.

În urmă cu 103 ani, la 24 august 1918, „șoimul de la Mărășești”, căpitanul aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer de pe aerodromul din Bârlad. Craiu a dorit să facă acrobații, dar o componentă a avionului său a cedat și avionul s-a prăbușit brusc, iar sufletul lui Vasile a plecat spre veșnicie, în Escadrila cerului. A fost înmormântat cu mari onoruri militare la Bârlad, de unde gorjenii i-au ridicat osemintele în anul 1927, pentru a-l reînhuma la Târgu Jiu, în Cimitirul Eroilor. Din păcate, astăzi, mormântul său nu mai este cunoscut.
Vasile Craiu s-a născut pe 31 decembrie 1894 (în același an cu Ecaterina Teodoroiu), la Novaci, județul Gorj, din părinți care fugiseră din Ardeal din cauza regimului maghiar de ocupație. Tatăl său ridicase tricolorul românesc pe Primăria din Arad, fiind aspru pedepsit de autorități din această cauză.
La vârsta de 15 ani, acesta a rămas orfan de tată și a fost nevoit să se mute în București cu mama și frații săi. A studiat la Liceul „Cantemir Vodă”. Cu toate că a avut o viață dificilă, Vasile Craiu nu a renunțat la visul său de a zbura. A urmat, la început, Școala Pregătitoare de Ofițeri de Infanterie, pentru că nu avea posibilități financiare să se înscrie la aviație. Rezultatele excelente l-au făcu să ajungă plutonier chiar din primul an de studii. Ulterior, în anul 1913, a reușit să fie șef de promoție. A luat parte la campania din Bulgaria și a primit medalia „Avântul Țării”. Mai târziu, a ajuns sublocotenent și i s-a permis înscrierea în aviație.
Vasile Craiu a dovedit o măiestrie ieșită din comun în pilotarea avionului. În 1915 a devenit cel de-al 59-lea aviator român. Tânărul aviator Vasile Craiu a executat primele misiuni în zbor de noapte din istoria aviației române, iar victoriile l-au făcut să fie promovat la excepțional. Craiu obținuse, alături de camarazii din escadrila sa, un număr de victorii aeriene mai mare decât al tuturor celorlalte escadrile românești, executând peste 500 de misiuni.
La 1 septembrie 1917 a fost avansat, la Excepțional, la gradul de căpitan. Avea numai 23 de ani! Superiorii îi recunoșteau, astfel, meritele și era cunoscut în rândul tuturor aviatorilor, iar numele său era un simbol al curajului și iscusinței piloților militari. A fost apreciat și de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviației române din Primul Război Mondial. Pe lângă cea mai înaltă decorație românească, Ordinul „Mihai Viteazul”, Vasile Craiu a primit și medalia „Sfântul Vladimir” clasa a IV-a, cu spade și fundă din partea Rusiei, dar și „La Croix de Guerre avec palme” din partea Franței.
Pentru comemorarea celor 103 ani de la ultimul zbor al eroului aviator Vasile Craiu, Asociația culturală „Tătărescu”, alături de Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația cultural-istorică „Pleniceanu” și Aerodromul Târgu-Jiu „Barza”, în colaborare cu Fundația „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj „T.V.”), a organizat și desfășurat un eveniment omagial, la Novaci. Printre invitații prezenți au fost membri ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în frunte cu doamna prof. Elena Dana CONSTANTINESCU – Inspector Școlar General, cadre didactice, dar și deputatul novăcean Radu-Dinel Miruță. Evenimentul a avut loc în aer liber, în fața Casei Orășenești de Cultură „Dumitru Brezulescu”, unde s-au adunat peste o sută de localnici de toate vârstele, de la copii la bunici.
Amfitrionul evenimentului a fost profesorul Andrei Popete-Pătrașcu, ajutat de doamna profesor Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură. „Suntem astăzi aici, în fața Casei de Cultură din Novaci, nu doar de-al comemora pe acest fiu al Novaciului, ci și pentru a-l omagia, pentru a-i aduce cuvenitul pios și respect, așa cum se cuvine unui Erou. Și nu orice fel de erou, pentru că, trebuie să știți, Vasile Craiu, cel care așa cum spuneam a văzut lumina zilei aici, la Novaci, a primit cele mai înalte decorații ale Armatei Române pentru faptele sale de vitejie. A fost primul As al Aviației de vânătoare românești”, a spus domnul profesorul Andrei Popete-Pătrașcu în cuvântul de deschidere. „Organizăm, astăzi, acest eveniment în cinstea celui care a fost numit «Eroul de la Mărășești» sau «Vulturul de la Mărășești». O mână de asociații istorice, culturale și patriotice, alături de oficialitățile locale, și-au dat mâna pentru a-l omagia așa cum se cuvine pe Eroul nostru” a încheiat domnul profesor alocuțiunea sa.
„Evenimentul la care participăm astăzi e foarte important pentru comunitatea noastră care, așa cum știți, își sărbătorește eroii an de an, cu evlavie și recunoștință. Pentru faptele lor eroice și spre mândria noastră, avem în Novaci trei monumente istorice ridicate în memoria eroilor din cele două războaie mondiale. În ultimii trei ani au fost reabilitate toate aceste monumente ale eroilor novăceni. Vasile Craiu este eroul model de patriotism pentru tineretul novăcean, este simbolul curajului dus până la sacrificiul suprem, în fața căruia ne închină astăzi, dezvelind această pală de elice simbolică” a transmis domnul primar Dumitru Leuștean în mesajul său. În încheiere, a propus ridicarea unui monument funerar simbol, cenotaf Vasile Craiu, pe Transalpina și a dezvelit pala de elice amplasată în fața Casei de Cultură.
După mesajele transmise de doamna prof. Elena Dana CONSTANTINESCU – Inspector Școlar General și deputatul novăcean Radu-Dinel Miruță, a urmat prezentarea de uniforme militare de epocă, arme și echipament militar, drapele și alte accesorii, model uniformă aviator Vasile Craiu, dar și o replică istorică a celebrei puști mitralieră Lewis, folosită de aviația românească în luptele aeriene, de către Liviu Burcea, președintele Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. Între timp, prezentarea a fost întreruptă de survolul aerian la joasă înălțime al aviatorului Mihai Merlușcă, de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza”, împreună cu un alt coleg. Pe foarte mulți, acest survol i-a luat prin surprindere. Iar pe copiii prezenți la eveniment i-a încântat foarte tare.
Mesajul comandorului (rtr.) Ion Breazu, fost pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene Române, născut la 28 octombrie 1949 la Stoicănești, județul Olt, a fost emoționant și răsplătit cu ropote de aplauze. Dânsul a venit de la București împreună cu Nicolae Furdi, fost comandant de aeronavă de transport, și amândoi fac parte din Fundația „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”.
Un mesaj emoționant a rostit și doamna profesoară Elena (Nușa) Basarabă, directorul inimos al casei de Cultură din Novaci. În partea a doua a evenimentului a avut loc un program artistic oferit de Casa de Cultură Novaci, în finalul căruia doamna învățătoare Florentina Cuteanu a recitat poezia „Vulturul de la Mărășești”, scrisă de dumneaei pentru Vasile Craiu, din care redau finalul: „Coboară doar pentru o clipă, Aici la noi, viteaz erou, Ca și Icar, să-ți faci aripă, Să te-admirăm … cum zbori din nou!”. Emoționantă poezia, emoționant evenimentul, iar cei care au participat nu-l vor uita curând. Le mulțumim tuturor care au făcu posibil organizarea și desfășurarea acestui eveniment reușit și vom fi și de acum înainte parteneri la evenimentele organizate în județ. De la A.N.C.E. „R.M.” Gorj „T.V.” au fost prezenți: lt. col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel, ec. Lavinia Ghindă, lt. col. (rtr.) Gheorghe Bușe și Marin Dogaru (fotoreporter).
„Mulțumesc tuturor celor care astăzi, 24.08.2021, mi-au stat alături, celor care au venit de departe pentru participa la evenimentul dedicat lui Vasile Craiu, domnului prof. Andrei Popete Pătrașcu și prietenilor săi, domnului Mihai Merlușcă și tinerilor care au ales să petreacă o zi de vacanță participând astăzi la o lecție de istorie locală, în direct. Lucrurile frumoase se fac cu oameni care ard pentru o cauză, iar astăzi sufletul fiecărei persoane prezente a devenit incandescent datorită căldurii degajate de emoția momentului!” a transmis în încheierea evenimentului doamna profesoară Elena (Nușa) Basarabă.
Pe această cale, și noi, cei de la Cultul Eroilor, aducem un pios omagiu eroului aviator Vasile Craiu, la a cărui comemorare am participat și-n anii trecuți.
Un pios omagiu, Vasile Craiu! Bunul Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău!
Lt. col. (rtr.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here