Gorjenii, dornici să-şi cumpere vechime limitată

230

DSCF3921În intervalul 2 noiembrie – 31 decembrie 2010, cetăţenii care au posibilitatea financiară şi doresc să capete vechime în sistemul asigurărilor de pensii se pot adresa Casei Judeţene de Pensii pentru a cumpăra vechime.

Gorjenii pot să-şi cumpere până la sfârşitul anului vechime în sistemul public de pensii şi asta datorită apariţiei OUG 94/2010 care prevede unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane. “Retroactiv, oamenii pot să-şi cumpere vechime pe o perioadă de cinci ani, încadrată în intervalul 1 noiembrie 2005 – 31 octombrie 2010. De acest beneficiu pot avea parte doar acele persoane care, în acest interval, nu au fost salariaţi, şomeri, studenţi, militari, pensionari şi nici nu s-au văzut obligaţi să se asigure odată cu înfiinţarea vreunei firme, deci aceste categorii nu au contribuit la sistemul public de pensii prin plata contribuţiilor de asigurări sociale”, a declarat Ioana Talău, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Aceasta a mai precizat faptul că gorjenii care vor să facă acest lucru pot să achite contribuţiile pentru o perioadă dar care să fie anterioară vârstei standard de pensionare. Venitul minim asigurat prin cumpărarea de vechime este egal cu salariul minim pe economie din fiecare an. “Contribuţiile achitate se stabilesc prin lege pentru fiecare an în parte perioadei în care oamenii vor să cumpere vechimea. Un calcul estimativ făcut este acela că un cetăţean care doreşte să cumpere vechime pe toată perioada de cinci ani de zile trebuie să achite circa o sută de milioane de lei vechi, urmând ca această vechime să-i dea numai drept de pensie”, a mai spus directoarea adjunctă a instituţiei.

Condiţionaţi de timp

Nu numai perioada maximă de a cumpăra vechime, respectiv cinci ani, este singura condiţie impusă prin ordonanţă. O alta ar fi faptul că gorjenii dispuşi să cumpere vechime pot face acest lucru numai până la data de 31 decembrie, ordonanţa pierzându-şi valabilitatea după această dată.

“Contractele trebuie încheiate până la sfârşitul anului, iar sumele datorate se pot achita integral sau în tranşe însă nu mai târziu de 31 decembrie 2010. Până acum, au venit mai mulţi oameni la noi să se intereseze, însă, în urma calculelor sumele li s-au părut cam mari şi ar fi preferat ca perioada de timp în care să-şi achite contribuţiile să fie mai lungă, respectiv şi pe parcursul următorului an”, a adăugat Ioana Talău. Orice gorjean doritor să se asigure pe o perioadă maximă de cinci ani pentru intervalul 1 noiembrie 2005 – 31 octombrie 2010, se poate adresa conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, fie pentru a se asigura în nume propriu, fie prin mandatar, cum ar fi în cazul celor plecaţi la muncă în afara graniţelor ţării.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here