Gorjenii dau din coate pentru actele necesare pentru Casa Verde! Cinci firme așteaptă solicitări, cozi la OCPI

2333

Cinci societăți comerciale din Gorj pot să asigure instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru gospodăriile celor care vor să apeleze, prin programul guvernamental ,,Casa Verde”, care începe pe 9 septembrie, la subvenționarea acestor dispozitive de economisire a energiei electrice.

Începerea școlii este un motiv de bucurie anul acesta, atât pentru copii, cât și pentru părinții harnici, care doresc să ofere familiilor lor, condiții mai bune de trai, prin instalarea de sisteme fotovoltaice prin programul guvernamental ,,Casa Verde”. Programul de anul acesta este foarte diferit de restul programelor demarate de Ministerul Mediului, în ceea ce privește instalarea de diverse sisteme care reduc consumul de energie, cum au fost cele legate de finanțarea centralelor pe peleți, pompelor de căldură sau a panourilor solare. Și modalitatea de înscriere diferă, asta pentru că, anul acesta beneficiarii se vor adresa firmelor acreditate de Administrația Fondului pentru Mediu, și astfel cozile se mută de la Agenţiile Județene de Mediu, cum a fost în trecut. Dosarul de finanțare se va înscrie pe o platformă online, pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu și doritorii nu se vor mai duce personal cu plicul sigilat la APM, cum s-a întâmplat în anii precedenți.Bugetul de anul acesta este unul foarte generos, adică de 656 de milioane de lei, dintre care 536 de milioane de lei vin prin Programul Operaţional Regional, iar 120 de milioane de lei, de la Guvernul României prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Mici producători de energie verde
Beneficiarii, persoane fizice, ce urmează să își instaleze sisteme de panouri fotovoltaice, vor putea să producă energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum propriu, ce nu depășește puterea instalată, iar restul se va livra în rețeaua națională. Obiectivele programului privind instalarea de panouri fotovoltaice sunt: creșterea eficienței energetice a gospodăriilor, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Au apărut deja listele cu firmele ce urmează să instaleze aceste sisteme pentru beneficiarii finali, astfel în Gorj următoarele societăți pot ajuta solicitanții de pe Casa Verde: ELPROMEX CONSULT SRL, FEVALDAN SERVICE SRL, MECANOELECTRICA SRL, DARCOM GROUP SRL, ELECTROCONSTRUCȚIA ELCO TÎRGU JIU SA.Instalatorii validați din Gorj sunt programați să semneze, în cadrul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice și să se prezinte la sediul Administrației Fondului pentru Mediu (Splaiul Independenței, Nr. 294, Sector 6, București) în data de 04.09.2019, pentru a semna contractele de participare în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională (Programul Național Casa Verde Fotovoltaice). Guvernul României doreşte să instaleze panouri fotovoltaice pentru 33.000 de unităţi locative, fiecare panou având o putere instalată de minim 3 KWh.

Se pregătesc dosarele! Cozi la OCPI
Foarte mulţi gorjeni au mers încă de săptămâna trecută la direcţiile de impozite şi taxe locale, unde sunt arondaţi, pentru a solicita certificate fiscale, ce atestă lipsa datoriilor către bugetul local, termenul de eliberare a acestor documente fiind de maximum trei zile. Cozi interminabile au fost şi o să fie toată săptămâna la OCPI Gorj, unde amatorii de panouri fotovoltaice solicită un extras de carte funciară, numai în cursul zilei de ieri furnizorul de energie electrică din Oltenia a ridicat peste 200 de cereri. De menţionat că CEZ Oltenia a solicitat o taxă de participare în sumă de 800 de lei, pentru întocmirea dosarelor de finanţare de la potenţialii beneficiari ai programului guvernamental. Primarul din Sîngeorz-Băi a solicitat, de asemenea, o astfel de taxă pentru a ajuta solicitanții, dar AFM a emis o informare în acest sens, prin care a declarat această practică ca fiind una ilegală. Un alt document solicitat viitorilor beneficiari este un certificat de negrevare fiscală, ce se eliberează de direcţiile regionale ale Finanţelor Publice şi atestă că solicitanții nu au datorii către Bugetul Statului. Angajaţii din teritoriu ai Finanţelor au lucrat la foc continuu pentru a face faţă acestui val de solicitări. Merită să amintim că, unele firme autorizate vor face instalarea sistemelor fotovoltaice la clienţii eligibili pe banii lor, urmând să îşi recupereze sumele cheltuite de la AFM, în timp ce alte societăţi comerciale doresc să încaseze înainte banii de la clienţi, şi ulterior să monteze panourile la aceştia. Guvernul oferă finanţare în valoare de 20.000 de lei gratuit, celor care doresc să îşi instaleze aceste sisteme fotovoltaice, beneficiarii acceptaţi trebuie să participe cu o cofinanţare de 10 % din cei 20.000 de lei şi anume minim 2.000 de lei. Cei interesaţi trebuie să ştie că mai au la dispoziţie doar patru zile, pentru a putea să îşi procure documentele necesare de la instituţiile statului, vineri programul de lucru fiind până la ora 14.00.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.