Gorjenii dau afacerile comerciale pe undiţă şi pe sapă

221
firme1627 de firme din judeţul Gorj şi-au închis porţile anul trecut potrivit unei statistici date publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Numărul societăţilor comerciale care şi-au suspendat activitatea este foarte mare dacă se ia în calcul faptul că în 2008, doar 81 dintre firmele gorjene se închideau la cererea administratorilor.

Cifrele arată însă şi un lucru pozitiv, adică faptul că gorjenii îşi fac alte afaceri mai mici pe care le îndreaptă spre pescuit şi agricultură.

Pe lângă cele 1627 de firme care şi-au suspendat activitatea în 2009, mai există şi alte 135 care au fost dizolvate voluntar şi alte 437 radiate. Din raţiuni fiscale, în 2009, numărul PFA(persoane fizice autorizate)-urilor înfiinţate în Gorj este cu mult mai mare faţă de cel înregistrat în 2008. Astfel, din cele 11.774 de firme care funcţionau la 31 decembrie 2009 în judeţul nostru, 3958 sunt PFA-uri iar restul de 7816 sunt societăţi deţinute de persoane juridice. Schimbarea la care au apelat patronii firmelor gorjene care şi-au transferat afacerile pe PFA-uri se datorează şi facilităţilor pe care le prezintă noile reglementări fiscale. Astfel, de la 1 mai 2009, firmele care au venituri totale de până la 52.000 de lei, plătesc un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei şi 43.000 lei, asta dacă firmele înregistrează venituri de peste 129 de milioane lei. De asemenea, pentru societăţile care înregistrează profit mai trebuie achitat şi impozitul de 16% pe profit, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
Poftă scăzută de afaceri
Criza economică a determinat gorjenii să se gândească de două ori înainte să îşi investească banii în afaceri neprofitabile. După ce au renunţat la firme pentru PFA-uri unii s-au reprofilat preferând agricultura şi pescuitul. Cele mai multe afaceri care s-au închis au privit însă construcţiile şi tranzacţiile imobiliare. Preţul locuinţelor în municipiul Târgu-Jiu a scăzut mult, fapt ce a determinat scăderea afacerilor din acest domeniu ca şi a comisionului pentru firmele care întocmeau astfel de tranzacţii. Foarte multe afaceri se îndreaptă însă acum spre silvicultură, pescuit şi silvicultură.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here