Gorjenii au stat la coadă pentru apă sfinţită

354

coada biserica (1)Mii de credincioşi creştin-ortodocşi din municipiul Târgu-Jiu şi din alte colţuri ale judeţului Gorj au mers vineri la biserică pentru a asista la slujba de Bobotează şi pentru a lua apă sfinţită. Ca în fiecare an, oamenii au stat la coadă ore întregi pentru a-şi umple sticlele, nici de această dată nelipsind certurile şi îmbrâncelile.

Ca în fiecare an, gorjenii de toate vârstele au format cozi impresionante în faţa bisericilor unde erau amplasate butoaiele cu apa sfinţită de preoţi. Mulţi dintre credincioşi nu au considerat Picture 015suficientă o singură sticluţă cu apă sfinţită, ci au luat litri întregi, lucru ce a provocat, ca de obicei, certuri între oamenii care aşteptau la coadă. Până la urmă însă, toţi au reuşit să ia apă sfinţită pe care apoi au dus-o acasă pentru a stropi animalele, camerele sau pentru a o păstra şi a lua în fiecare dimineaţă, aşa cum spune tradiţia, câte o gură pe stomacul gol. „Camerele le-a stropit părintele odată, acum noi stropim animalele, păsările, prin curte, mai punem şi prin fântână. Astăzi toate apele sunt sfinţite. Aşa spune tot timpul, cică şi noi să bem 14 zile apă că ne ferim de boli. Aşa trebuie, aşa e tradiţia. Apa nu se strică niciodată”, a spus una dintre gorjencele care vineri a venit dis-de-dimineaţă la Picture 026biserică pentru a lua agheasma mare. Oamenii nu au ţinut cont nici de vremea rece, spunând că într-o astfel de zi nimeni nu poate lipsi de la biserică: „Astăzi e o mare zi. E Bobotează. E o zi în care nimeni nu poate să nu meargă la biserică. Luăm apă sfântă, dăm prin toate camerele iar noi bem apă în fiecare dimineaţă pe nemâncate”.

Agheasma Mare nu se strică niciodată

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Boboteaza semnifică Botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului de către Sf. Ioan Botezătorul, a cărei zi este celebrată imediat după Bobotează, pe 7 ianuarie. Agheasma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului, alungă bolile şi spiritele malefice. Agheasma este apa „vie”, leacul care revigorează trupul şi sufletul. Se spune că fiecare creştin trebuie să aibă în casă Agheasmă Mare de la Botezul Domnului. Preoţii spun că Agheasma Mare se ia pe nemâncate dimineaţa, vreme de o săptămână, de la Bobotează până pe 13 ianuarie, după rugăciune sau după venirea de la biserică. În restul anului, se ia, de asemenea pe nemâncate, doar în posturi sau la sărbătorile mari, când venim de la biserică, mai ales dacă nu ne împărtăşim. Cu Agheasma Mare se stropeşte prin casă, prin curte, se stropesc animalele şi chiar ogorul sau grădina, pentru a le feri de rele. De asemenea, se dovedeşte de mare folos pentru tratarea bolilor: fie gustată cu credinţă de către bolnav, fie prin stropirea celui suferind.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.