Gorjenii au sărbătorit Floriile în natură

347

DSCN0379În ciuda vremii nu tocmai prietenoase, gorjenii au cinstit sărbătoarea Floriilor, mergând la biserică de dimineaţă, iar după slujbă cei mai mulţi dintre ei au mers la bâlci. De Florii s-au făcut hramuri şi bâlciuri în diferite localităţi, între care Bengeşti, Stăneşti şi altele. Sărbătoarea Floriilor este deosebit de importantă pentru creştini.

În această zi sfântă un număr mare de gorjeni au mers la biserică. În această zi se sfinţesc ramuri de salcie. Ele sunt simbolul vegetaţiei reînviată primăvara. Salcia este cinstită în această ultimă duminică dinaintea răstignirii Mântuitorului fiindcă atunci când Fecioara Măria a vrut să treacă un râu, o salcie s-a aplecat peste ape, ca ea să poată trece. Atunci Maica Domnului a binecuvântat-o să nu ajungă niciodată cărbune, să fie mereu plecată peste ape şi sfântă de Florii. Rămurelele de salcie sfinţită sunt aduse acasă şi după ce se ating cu ele toţi ai casei, precum şi vitele, sunt puse la icoană ori la grindă, să fie ferită gospodăria de rele, ori să fie folosite în caz de îmbolnăviri; se spune că mâţişorii dacă erau înghiţiţi vindecând durerile de stomac, iar crenguţele petrecute peste brâu alină durerile de spate. De asemenea, ramurile de salcie sfinţite se pun în grădini şi livezi, ca să le ferească de grindină.

Floriile petrecute la bâlci

În unele localităţi gorjene, de Florii se organizează bâlciuri unde oamenii pot cumpăra diverse produse, se întâlnesc cu prietenii sau pur şi simplu se plimbă pentru a se relaxa. În ciuda faptului că vremea nu a fost deloc prietenoasă în acest an, ploaia şi temperaturile scăzute dând bătăi de cap comercianţilor din bâlciuri, totuşi gorjenii nu au stat în case, ieşind în natură pentru a petrece Floriile. La Bengeşti, pregătirile au început încă de vineri, când primii cumpărători îşi făcuseră apariţia, chiar dacă încă se mai lucra la instalarea meselor. Totuşi, în pofida numărului mare de clienţi, unii comercianţi s-au plâns de încasări, spunând că ele au scăzut de la an la an.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here