Gorjenii au invitație la degustare! – Conacul din Dobrița unde s-a refugiat Regele Mihai, gazda proiectului Oltenia Brunch

1723

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al treilea eveniment al sezonului și al doilea eveniment din Oltenia, programat a avea loc la Conacul La Colonelu’, sat Dobrița, comuna Runcu.

Evenimentul va avea loc la finele săptămânii viitoare, pe data de 15 august. ,,Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment ce oferă spre degustare participanților o mulțime de feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală.
În meniul de la Oltenia Brunch la Runcu am inclus o mulțime de bunătăți: de la fasole bătută cu usturoi, zacuscă cu ciuperci, pate de casă, salată de fasole verde, varză la ceaun cu cârnați la garniță și până la cornulețe cu rahat sau chisăliță cu dude și vișine.
Și lista nu se oprește aici. Pe lista preparatelor speciale am inclus ciorbă de lobode frecată, tocan de ied, precum și dovleac cu lapte și vanilie. După acest festin invitații se vor răcori cu un pahar cu sirop de flori de tei sau de mentă. Evenimentul se va desfășura în curtea Conacului La Colonelu’ transformat în pensiune. Gazdele abia așteaptă să împărtășească povești despre refugiul regelui Mihai la Dobrița din timpul evenimentelor din 1944. Invitații vor putea vedea inclusiv camera în care a stat Majestatea Sa, cameră care a fost reamenajată și poate fi închiriată de turiști”, au transmis organizatorii.

Se fac înscrieri online
Locurile la eveniment sunt limitate pentru a putea respecta regulile de distanțare, evenimentul desfășurându-se în spațiu deschis.Înscrierile la acest eveniment din sudul Olteniei sunt deschise pe pagina www.eat-local.ro.Oaspeții sunt așteptați în data de 15 august la locația stabilită, începând cu ora 10.30. Bufetul de picnic va fi deschis începând cu ora 11.00, iar mâncarea va fi repartizată pe ,,insule” astfel încât să fie respectate toate regulile de distanțare în vigoare. După ce oaspeții și organizatorii vor savura mâncarea pregătită de comunitatea locală, va urma programul cultural care va cuprinde povești despre Cheile Sohodolului, familia regală, precum și alte surprize pe care participanții le vor descoperi la fața locului.Proiectul Oltenia si Muntenia Brunch își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. ,,În perioada dintre 1 iulie – 7 noiembrie vom organiza nouă evenimente în cinci județe din sudul țării, implicând comunitatea locală și micii producători locali pentru a identifica și pune în valoarea gusturile și produsele locale, rețetele vechi, transmise în familie, dar și obiceiurile și atracțiile turistice din zonă. (…)Mai mult ca niciodată, vreau ca aceste brunch-uri să fie pentru oaspeții noștri o gură de aer proaspăt și un moment de reconectare cu oameni dragi, cu natura și cu țara în care s-au născut”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta Gate to Romania. Evenimentul face parte din proiectul ,,Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Proiectul ,,Oltenia si Muntenia Brunch” este derulat de Gate to Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.
Izabella Molnar

Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 12 ani. Astfel, ,,brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștință cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here